Categories: Genel

Cezai müeyyide yapmak ne demek?

Müeyyide kelimesi, bir kişinin ya da grubun hukuk kurallarına uygun davranmadığı durumlarda devletin zor kullanarak o kişinin yada grubun kurallara uygun davranmasını sağlaması olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna (TDK) göre müeyyide, yaptırma gücü ve yaptırım olarak ifade edilmektedir.25 Tem 2023

Müeyyide yetkisi nedir?

Tanım: Bir hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen ve hukuk düzeni tarafından öngörülen cebirdir. Daha basit bir anlatımla müeyyide ya da yaptırım, hukuk kurallarının emrettiği emir ve yasaklara uyulma zorunluluğunu dile getirir. Uyulmayan her hukuk kuralı bir müeyyideyi getirir.

Müeyyide uygulamak ne demek?

Borçlunun para borcunun ödenmesi amacıyla ve alacaklısı lehine malına hukuken el konulması anlamında terim. Dinî veya hukukî bir görevin yerine getirilmesi anlamında fıkıh terimi.

Müeyyide kararı nedir?

Müeyyide, bir hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen ve hukuk düzeni tarafından öngörülen cebirdir.

Mekke ayetleri Medeni ayetlerden ayıran temel özellikler nelerdir?

Mekkî ayetlere mahiyet itibari ile bakacak olursak, bu ayetlerin dinin ilksel ve temel hedeflerini konu edindiğini görürüz. Şöyle ki; Medenî ayetler daha çok ahkami konuları içerirken, Mekkî ayetler ahlaki konuları ihtiva eder.26 Kas 2021

Mekkî ve Medeni surelerin farkı nedir?

Kur’an’ın tertibinde surelerin Mekki ve Medeniliği ayetlerin çoğunluğunun hangi dönemde indiği dikkate alınarak belirlenmiştir. Çoğu ayeti hicretten önce inenler Mekki, hicretten sonra inenler de Medeni olarak kabul edilmiş- tir.

Mekkî ayetlerin özellikleri nelerdir?

Mekkî ayetler, inanç, düşünce ve fikir yönünden sağlıklı bir toplum oluşturmayı hedef almıştır. Bu ayetlerde ahlâkî emir ve hükümler yer almaktadır. Böylece inananların özellikle kuvvetli bir imana sahip olmaları amaçlanmakta, yanlış ve manasız inançlarını kınamakta ya da reddetmektedir.

Ayet Nedir özellikleri?

Allah’ın varlığına, peygamberlerin doğruluğuna işaret eden delil ve mûcize anlamında, ayrıca Kur’ân-ı Kerîm sûrelerinin belli bölümlerinden her biri için kullanılan bir terim. İslâm dininin kutsal kitabı. Kur’ân-ı Kerîm’i oluşturan 114 bölümden her biri.

Mekkî ve Medeni sureler arasındaki fark nedir?

Vahyin indirildiği zaman dikkate alınır. Bu görüşe göre, hicretten önce nâzil olan ayet ve sureler el-Mekkî; hicretten sonra nâzil olanlar ise el-Medenî olarak sınıflandırılır.9 Mar 2017

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago