“Cennetten Gelen Taş” adlı makalede, taşın Cennet’ten nasıl geldiği ve bu olayın nasıl gerçekleştiği incelenmektedir. Eski mitolojilerde geçen ve daha sonraları farklı kültürler tarafından da anlatılan bu hikaye, insanların hayal gücünü ve merakını uyandırmaktadır.
Makalenin başında, efsanevi bir hikaye anlatılmaktadır. Hikayede, bir zamanlar Cennet’te yaşayan insanların, sıradan bir taşa öylesine hayranlık duyduğu anlatılıyor. Taşın güzelliği ve gizemi, insanların ona her bakışlarında artmaktadır. Bu nedenle, bu taşı Cennet’ten dünyaya getirmek isteyen insanlar, uzun ve zorlu bir yolculuğa çıkarlar.
Sonraki bölümlerde, taşın Cennet’ten geldiği düşünülen farklı kültürlerdeki inançlar incelenmektedir. Bazı mitolojik hikayelere göre, tanrılar bu taşı herhangi bir sebep olmaksızın dünyaya getirmiştir ve insanların hayatında farklı değişikliklere neden olmuştur.
Makalenin devamında, taşın nasıl dünyaya geldiği ile ilgili bilimsel açıklamaların da olduğu belirtilmektedir. Jeolojik süreçler, yer kabuğunun hareketleri ve volkanik faaliyetler gibi doğal olaylar, taşın dünyaya ulaşmasında rol oynayabilecek etmenler olarak gösterilmektedir. Araştırmacılar, bu doğal süreçlerin taşı oluşumundan yer kabuğuna ulaşmasına kadar olan süreçte etkili olduğunu düşünmektedirler.
Makaledeki son bölümde, taşın insanlar üzerindeki etkileri üzerinde durulmaktadır. Bazı insanlar taşın doğal bir enerjiye sahip olduğunu ve onunla etkileşime geçerek pozitif değişiklikler yaşadıklarını iddia etmektedirler. Ancak, bu iddiaların bilimsel bir temeli olmadığı ve bu etkinin placebo etkisi veya psikolojik bir yanılsama olabileceği de belirtilmektedir.
Sonuç olarak, “Cennetten Gelen Taş” adlı makale, taşın Cennet’ten nasıl geldiği ve bu olayın nasıl gerçekleştiği konusunu incelenmektedir. Efsaneler, mitolojik hikayeler ve bilimsel açıklamalar üzerinden okuyucuya bilgi verilmektedir. Ancak, taşın insanlar üzerindeki etkileri konusunda kesin bir sonuca varılamamaktadır.
Bu hususta “Kâbe ve Mekke Tarihi” isimli eserde şu bilgilere yer verilir: Hz. Âdem cennetten yeryüzüne indirildiğinde Cenab-ı Hak melekler vasıtasıyla ona bir cennet çadırı gönderdi. Hacerü’l-Esved de bu çadırın içindeydi ve beyaz bir yakuttu.9 Ağu 2016
Bu rivayetlerde umumiyetle Hacerülesved’in cennetten indirildiği, Nûh tûfanı sırasında Ebû Kubeys dağında korunduğu ve Hz. İbrâhim’in Kâbe’yi inşası esnasında oradan getirilerek yerine konulduğu ifade edilmektedir.
İnanç Deylemî’nin Enes’ten rivayet ettiğine göre, İslâm Peygamberi şöyle demiştir: “Hacer-ü’l Esved, Allâh’ın sağıdır/sağ elidir, bu taşa el süren kimse, Allah’a isyan etmeyeceğine dair biat etmiş/söz vermiş olur.” Günümüzde bu ifadenin mecaz/metafor bir ifade olduğuna inanılır.
Bu rivayetlerde umumiyetle Hacerülesved’in cennetten indirildiği, Nûh tûfanı sırasında Ebû Kubeys dağında korunduğu ve Hz. İbrâhim’in Kâbe’yi inşası esnasında oradan getirilerek yerine konulduğu ifade edilmektedir.
Cevap : Râ sâkin olup istila harfinin de esresi varsa hem ince hem kalın okumak caiz olur.
“Râ”nın kendi harekesi üstün veya ötre ise, râ sâkin olup önündeki harf üstün veya ötre ise, râ ve önündeki harf sâkin iken ondan önceki üstün veya ötre ise (بالصَّبْر gibi) kalın okunur.
5-Râ sakin ma kabli meksur olup”ra”dan sonra esreli olmayan kalın harf gelirse”ra kalın okunur.
Cevap : Râ harfi dört yerde ince okunur.
Ra harfi ve önceki harf sakin, daha önceki harf üstün veya ötreli olursa kalın okunur. (بِالصَّبْرْ– اَلصُّدُورْ) gibi. Ra harfi cezimli, önceki harf Vasıl Hemzesi (geçişte okunmayan elif) olursa Ra harfi kalın okunur. (Bu durumda Vasıl Hemzesinin harekesi dikkate alınmaz.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…