Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet’i, Nâim Cennet’i, Daru’l-Huld, Me’va Cennet’i, Daru’s-Selâm ve İlliyyûn’dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır.
Kelime, Hz. Peygamber’e nisbet edilen ve cennetten söz eden çeşitli hadislerde de geçmektedir. Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır.
Ebedî saadet yurdu olan cennet ise; Adn, Dârü’l-Karâr, Dârû’s-Selâm, Firdevs, Huld, İlliyyîn, Me’vâ, Na’îm isimleri ile zikredilen tabakalardan oluşmaktadır. Bu cennet tabakalarına giriş ise, müminlerin Allâh katında elde ettikleri derecelerine göre tayin edildikleri sekiz kapının birisinden olacaktır.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet’i, Nâim Cennet’i, Daru’l-Huld, Me’va Cennet’i, Daru’s-Selâm ve İlliyyûn’dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
– Cennet: Beyaz inciden DAR-ÜL CELÂL.
– Cennet: Kırmızı yakuttan DAR-ÜS SELAM.
– Cennet: Yeşil zebercetten CENNET-ÜL ME’VÂ
– Cennet: Sarı mercandan CENNET-ÜL HULD.
– Cennet: Beyaz gümüşten CENNET-ÜL NAÎM.
– Cennet: Kırmızı altından CENNET-ÜL FİRDEVS.
– Cennet: Sarı miskden CENNET-ÜL KARAR.
Çocuklarının sayısı da ihtilâflıdır; kız erkek on iki, on beş, on altı, on dokuz, yirmi ve yirmi iki çocuğu olduğu rivayet edilir. Kaynaklarda adları verilen çocukları şunlardır: Zeyd, Hasan, Kāsım, Ebû Bekir, Abdullah, Amr, Abdurrahman, Hüseyin, Muhammed, Ya’kūb, İsmâil ve Talha.
Hüseyin’in çocuklarından Ali el-Ekber Kerbelâ’da kendisiyle birlikte şehid olmuş, Ca’fer ve Abdullah adlı oğullarından devam etmeyen soyu diğer oğlu Ali Zeynelâbidîn’den devam ederek seyyid unvanıyla tanınmıştır. Ayrıca Fâtıma ve Sükeyne (Sekîne) adlı iki de kızı vardı. İbn Mâce, “Libâs”, 20. Tirmizî, “Menâḳıb”, 30.
“Mıtlak” (çok boşayan) lakabıyla da anılan Hz. Hasan’ın hayatında 100’e yakın evlilik yaptığı söylenir; hatta Şiî müelliflerinden İbn Şehrâşûb’a göre ayrıca 250 veya 300 câriyesi olmuştur (Menâḳıbü Âli Ebî Ṭâlib, III, 192; Süyûtî, s. 191; İbrâhim el-Mûsevî ez-Zencânî, I, 145).
Hüseyin bin Ali الحسين بن علي
—————————–
Din
Evlilik
Çocuk(lar)
Ebeveyn(ler)
Hasan’ın eşine yani Eş’as bin Kays kızı Cude’ye Hz. Hasan’ı zehirlemesini istemiştir. Zehirlemesi ile birlikte halife olacak olan oğlu Yezit ile evlendireceğini söylemiş ve yüz bin dirhem vermiştir.31 Eki 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…