İslam inancına göre, Cennet inançlı Müslümanlar için sonsuz bir nimet ve mutluluk yeridir. Birçok açıdan Cennet, dünyadakinden farklı bir düzen içerir ve insanların orada yaşayacakları hayat da doğal olarak farklılık gösterir. Kur’an’a göre, Cennet nimetleri arasında bulunan huriler de bu farklılıklardan biridir.
Huriler, güzellikleri, asaletleri ve cinsel cazibeleri ile tanımlanan, Cennet’in özgün yaratıklarıdır. Kur’an’da belirtilen bazı pasajlara göre, inanan erkeklere Cennet’te huri verileceği ifade edilir. Cennet nimetleri arasında bulunan hurilerin başka bir deyişle Cennet eşleri olduğuna inanılır.
Hurilerin tam olarak kaç tane olduğuyla ilgili Kur’an’da açık bir ifade bulunmaz, bu nedenle sayıları konusunda kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak bir hadiste, inanan her erkeğe 72 hurinin verileceği ifade edilir. Bu hadis, İslam inancındaki rivayetlerden biridir ve Cennet nimetlerinin sınırsız olduğunu vurgular.
Hurilerin Cennet’te inanan erkeklere eşlik edeceği ancak hurilerin sadece onların istekleri doğrultusunda hareket edeceği de belirtilir. Cennet nimetleri arasında bulunan bu özel yaratıklarla ilişkiler, dünyadaki insan ilişkilerinden oldukça farklıdır ve saf sevgi, huzur ve mutluluk üzerine kuruludur.
Cennet ve hurilerin gerçekliği ve nasıl bir varlık oldukları konuları tartışmalıdır ve farklı yorumlara sahiptir. İslami literatürde ve İslam alimlerinin çalışmalarında bu konu hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Hurilerin tam bir açıklaması yapılamasa da, İslam inancında Cennet’te inananlara verilecek özel yaratıklar olduğu konusunda genel bir kabul bulunur.
– Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli… Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. – Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.15 Mar 2022
Kur’ân-ı Kerîm’de cennet hayatının ve oradaki hûrilerin tasvirine en çok yer veren Rahmân ve Vâkıa sûrelerinde, bilhassa ikincisinde yer alan âyetler (56/22-23, 35-37), hûrilerin dünya kadınlarından oluşturulacağı kanaatini veren bir üslûp taşımaktadır.
32 Cennette cennetlik erkeklere temiz eşlerin verileceğinden bahseden ayetten33 yola çıkarak, erkekler çok eşli olacak anlamını çıkartamayız. Çünkü ilgili ayette kadın erkek herkesin temiz eşlerle evli olacağı anlatılmaktadır. Kısaca her erkeğin temiz zevcesi, her kadının da temiz eşi olacaktır.
Kur’ân-ı Kerîm’de cennet hayatının ve oradaki hûrilerin tasvirine en çok yer veren Rahmân ve Vâkıa sûrelerinde, bilhassa ikincisinde yer alan âyetler (56/22-23, 35-37), hûrilerin dünya kadınlarından oluşturulacağı kanaatini veren bir üslûp taşımaktadır.
Peygamber Efendimiz, Tîn sûresi okunduktan sonra “ Belâ ve ene alâ zâlike mine’ş-şahidîn”( Evet, Allah hâkimlerin hâkimidir; ben de buna şâhidim) denmesini tavsiye etmiştir.
Sure, ismini ilk ayetinde geçen ve “incir” anlamına gelen “tîn” kelimesinden almıştır. Mekke’de inmiştir. Surede bazı varlıklar üzerine yemin edilerek insanın en güzel şekilde yaratıldığından, iman edip hayırlı işler yapanlara mükafat verileceğinden, Allah’ın hüküm verenlerin en iyisi olduğundan bahsedilir.
*Tin Sûresini yetmiş kere okuyan kimse, halkın gözünde heybetli ve gösterişli bir kimse olarak görünür. Yani, insanların gözüne güzel ve sevimli görünmek isteyen, bu sûreyi yetmiş kere okumaya devam etmelidir.2 May 2020
Tin Suresi Abdestsiz Okunur Mu? Kur’an-ı Kerim’de bulunan herhangi bir sureyi ezberden abdestsiz bir biçimde okumakta bir sakınca yoktur. Bu doğrultuda Tin Suresi de ezberden okunduğu sürece abdestsiz okunabilir.7 Eki 2020
Tin suresinin fazileti: Her kim ki Tin suresini okursa Allah ona şüphe olmayan bir iman verir. Öleceği zaman da Allah ona Tin suresini okuduğu kadar sevap ve aynı zamanda mükafat verir. Yolculuklardan önce Tin suresinin okunması ise kişileri her türlü kaza ve beladan korumaktadır.13 Ara 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…