Cennetin 8 kapısının adı, İslam mitolojisine göre “Reyyan” olarak adlandırılmaktadır. Reyyan kelimesi, Arapça kökenli olup “ödüllendirilmiş, mutlu” anlamına gelmektedir. İslam dinine göre, Cennet, müminlerin sonsuz mutluluğa kavuşacakları ve her türlü nimetin bulunduğu kutsal bir mekandır. Cennetin 8 kapısı, bu mutluluğa erişmek isteyenlerin geçmesi gereken giriş noktaları olarak kabul edilir.
Cennetin 8 kapısı, İslam peygamberi Muhammed’in tasvir ettiği hadislerde detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bu kapılar, müminlerin amel ve ibadetlerine göre farklı düzeylerde ödüllendirildiklerini temsil etmektedir. Her kapıda ayrı bir nimet bulunur ve müminlerin her bir kapıdan geçerek o nimetlere sahip olmaları sağlanır.
Reyyan kapısı, Cennetin en yüksek makamını temsil eden kapıdır. Bu kapıyı geçmeyi başaranlar, Cennetin en yüce nimetlerinden faydalanır. Diğer kapılar ise ardışık olarak Ter, Selam, Cemal, Cennet-i Adn, Meva, Naim ve Keyf kapılarıdır. Her bir kapıyı geçenler, Cennetin farklı güzelliklerine ulaşır ve öğütlere uyumlu yaşayan müminlerin ödüllendirildiği inancıyla hareket eder.
Cennetin 8 kapısı, müminlerin dünyada yaptıkları hayırlı ve iyi işlerin karşılığıdır. İman, ibadet, sadaka gibi eylemlerle insanlar Cennetin kapılarına yaklaşır ve umut edilen mutluluğa adım atarlar. Bu kapılar, müminlerin Cenneti kazanmak için var olan fırsatları değerlendirmesi gerektiğini hatırlatır.
Sonuç olarak, Cennetin 8 kapısı müminlerin hayatlarını Cennete ulaşmak için şekillendirmeleri gerektiğini ifade eden kutsal noktalardır. Her kapı ayrı bir nimete, ayrı bir güzelliğe ve ayrı bir ödüle işaret eder. Müminler, bu kapıları hakkıyla geçerek Cennete olan özlem ve umutlarını gerçekleştirebilirler.
“Sekiz cennet”ten maksat, cennetin sekiz mertebeden ve tabakadan oluşmasıdır. Cennet; ebedî saadet yurdunu ifade etmek üzere Kur’ân’da ve müteaddit hadîslerde en çok kullanılan bir mefhumdur. Kur’ân’da yüz kırk yedi yerde geçmektedir.2 Ağu 2022
– Cennet’ün – Naîm : Nîmetler bahçesi,
– Cennet-i Adn : Daimî kalınacak bahçe,
– Cennet’ül – Me’vâ : Barınılacak bahçe,
– Cennetu’l-Firdevs : Bahçe,
– Dâr’ul – Huld : Daimî kalınacak yer,
– Dâr’ul – Karar : İkamet olunacak yer,
– Dâr’us – Selâm : Emniyet ve selâmet yeri.
– İlliyyûn : Yücelerin yücesi.
Cennette kişiye özel köşkler, saraylar, bal ve şerbet şelaleleri, çeşitli ürün veren türlü türlü ağaçlar, yaylalar, hayal bile edilemeyen güzellikte gölgelikler ve cennete girmeyi hak edenlerin her türlü arzularına cevap veren huriler ve gılmanlar bulunur.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet’i, Nâim Cennet’i, Daru’l-Huld, Me’va Cennet’i, Daru’s-Selâm ve İlliyyûn’dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
Regaip Kandili’nin 11 Ocak’ta, Miraç Kandili’nin 6 Şubat’ta, Berat Kandili’nin 24 Şubat’ta idrak edilmesinin ardından ramazan ayı 11 Mart’ta başlayacak.8 Oca 2024
16 Şubat Çarşamba günü herhangi bir kandil günü değildir. 17 Şubat günü Miraç Kandiline denk gelmektedir. Bu nedenle birçok Müslüman tarafından kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Diyanet işleri başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre 2023 yılında Miraç kandili 17 Şubat günü idrak edilecektir.16 Şub 2023
Regaip Kandili’nin 11 Ocak’ta, Miraç Kandili’nin 6 Şubat’ta, Berat Kandili’nin 24 Şubat’ta idrak edilmesinin ardından ramazan ayı 11 Mart’ta başlayacak. ÜÇ AYLAR ORUCU NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Üç aylar, 12 Ocak Cuma günü başlayacak. Bu tarihten itibaren oruç tutulabilir.10 Oca 2024
Üç aylar veya Mübarek üç aylar, Hicri takvimde yer alan ve İslam dinine göre mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Faziletli sayıldığı için bu dönemde ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve mübarek Ramazan ayına hazırlık yapılır.
İşte merak edilen soruların cevapları… Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini takvime göre içinde Recep, Şaban ve Ramazan aylarının bulunduğu üç aylar, 12 Ocak 2024 Cuma günü başlayacak.9 Oca 2024
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…