“Boş mu?” sorusu Cennet ve cehennem gibi kavramlarla ilişkilendirilen bir sorudur ve insanlar tarafından yüzyıllardır merak edilmektedir. Bu makalede, Cennet ve cehennemin boş olup olmadığına dair farklı bakış açıları ele alınacaktır.
Dini açıdan bakıldığında, Cennet ve cehennem ebedi yerler olarak kabul edilir. İnanışa göre, bu yerlerde insanların yaşamlarının sonunda eylemlerine göre cezalandırıldıkları veya ödüllendirildikleri düşünülür. Bu perspektife göre, Cennet ve cehennem şu an itibariyle dolu olmalıdır. Çünkü insanlar tarih boyunca iyi veya kötü eylemler yapmışlardır ve bunların sonuçlarına katlanmaktadırlar.
Diğer yandan, bilimsel ve mantıksal bir yaklaşım benimsendiğinde Cennet ve cehennemin boş olduğunu söylemek zor olmayabilir. Çünkü bu kavramlar öncelikle dini inançlarla ilişkilidir ve bilimsel bir kanıtı bulunmamaktadır. İnsanlara yaşamlarındaki iyilik ya da kötülüğün sonucunda bir Cennet veya cehenneme gitmeyecekleri, bunun yerine yaşamları boyunca deneyimledikleri sonuçlara katlanacakları düşünülebilir.
Ayrıca, “boş mu?” sorusu, insanların hayatlarında Cennet ve cehennemin somut bir yer olarak düşünüp düşünmediğiyle de ilgilidir. Kimileri Cennet ve cehennemi ödüllendirilen veya cezalandırılan birer yer olarak düşünürken, bazıları bu kavramları içsel bir deneyim olarak algılar. Bu bakış açısından yola çıkıldığında, Cennet veya cehennemin boş olup olmadığını belirlemek neredeyse imkansızdır. Çünkü bu deneyimler kişisel ve subjektiftir.
Sonuç olarak, “Bana, Cennet ve cehennem şu an boş mu?” sorusu, hem dini hem de bilimsel ve felsefi bakış açılarıyla ele alınabilir. Ancak, her bir bakış açısının kendi içinde geçerliliği olduğu ve kesin bir yanıt bulunmadığı unutulmamalıdır. İnsanların inançlarına ve perspektiflerine göre Cennet ve cehennem boş ya da dolu olabilir.
– Cehennemin Kuran-o Kerim’de Geçen İsimleri Nelerdir? Kuran’ı Kerim’de cehennemin yedi tabakadan oluştuğu yazar. …
– Kimler Nereye Girecektir? Kuran’ı Kerim’de ve hadis kaynaklarında günahkarlar ve Allah’a şirk koşanlar için birçok ifade yer alır. …
– 1- Cehennem: …
– 2- Seir: …
– 3- Hutame: …
– 4- Lezza: …
– 5- Sekar: …
– 6- Cahim:
Cehennem tabakalarına ait yedili tasnif sisteminde azabı en hafif olan en üst tabakadır. Sünnî âlimlere göre burası günahkâr müminlerin azap yeri olacak, bunların azabı sona erdikten sonra ise boş kalacaktır. Münafıkların cehennemin en aşağı tabakasında olacağı (en-Nisâ, 4/145) bildirilmiştir.24 Mar 2015
6. Saîr. “Tutuşturmak, alevlendirmek” anlamındaki sa’r kökünden sıfat olup Kur’ân-ı Kerîm’de biri fiil şeklinde olmak üzere on yedi âyette yer alır. Saîr, Kur’an’da çoğunlukla cehennemin bir adı olarak, bazan da “tutuşturulmuş, alevli ateş” mânasında kullanılmıştır.24 Mar 2015
İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…