Cenaze namazı ise, ölüye dua olduğu için, başka duaların da yapılması mümkün olduğu gibi, “Sübhaneke” zikrine “Allah’ım senin şanın yücedir” anlamındaki “celle senâuke” ifadesi de eklenebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 58; Mehmet Zihnî, Nîmet-i İslam, s. 427).15 Kas 2021
Namaza başlarken okunan Sübhaneke duası, aktarılan sahih hadislere göre ‘ve celle senaüke’ ifadesinin olmadığı aktarıldığından namazlarda bu kısım okunmaz. Ancak cenaze namazında ölüye dua edildiği için Sübhaneke duasına ‘ve celle senaüke’ yani ‘Allah’ım senin şanın yücedir’ ifadesi eklenir.30 Eki 2020
Ekseriyetin görüşüSübhâneke duasının ‘ve celle senâüke’ ibaresi olmaksızın bütün namazlarda okunması yönündedir.
Cenaze namazlarında Sübhaneke duasına “ve celle senâük” bölümü de katılmaktadır. Yani cenaze namazında okunan sübhaneke aşağıdaki gibi olmaktadır: Okunuşu : Subhânekellâhumme ve bi hamdik ve tebârekesmuk ve teâlâ cedduk ve celle senâuk ve lâ ilâhe ğayruk.23 Eyl 2020
Şia mezhebinde namazda okunmaz. Çünkü Şia inanışına göre Muhammed’den hadislerle aktarıldığı üzere namazda sadece Kur’an’da geçen sureler ve dualar okunur. Ve celle senâük yalnızca cenaze namazlarında kullanılır.
Ey insanlar, beni dikkatle dinleyin, Allah’a kulluk edin, beş vakit namazı kılın, Ramazan ayında oruç tutun ve mallarınızı zekat olarak verin. İmkanınız varsa hacca gidin. Bütün insanlık Adem ve Havva’dandır. Arap bir kimsenin başka bir Arap kimse üzerinde üstünlüğü yoktur.29 Ağu 2023
Hz. Peygamber’in (sav) hicretten sonra yaptığı ilk ve tek haccı ge- nelde Vedâ Haccı olarak adlandırılır. O, bu haccı esnasında Arafat başta olmak üzere değişik zemin ve zamanlarda hitabelerde bulun- muştur.
Veda hutbesi, Hz. Peygamberin İslamiyet’in doğuşundan Allah’ın emirlerini insanlara tebliğ etme görevinin aktif olarak sona erdiği, son kez hutbeye ve hacca nail olduğunu bildiren hutbedir.3 Mar 2020
Veda Hutbesi, Hicri 9 Zilhicce 10 tarihinde (çeşitli kaynaklarda Miladi takvimde 6-7-8-9 Mart 632 olarak karşılanmaktadır.) İslam peygamberi Muhammed tarafından, kendisinin ilk ve son Hac’cı olan Veda Haccı’nda 124.000 Müslümana karşı yaptığı konuşma metni.
Allah tarafından insanlara doğruyu göstermek için görevlendirilen peygamberimizin ağzından çıkan her söz, nasihat insanlara rehber olmalıdır. Bu hutbede peygamberimiz, bir daha hac edemeyeceğini, vefatının yaklaştığını ima etmiştir. Sonradan bu sözleri doğrulandığından, Veda Hutbesi olarak anılmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…