Celî, hat sanatında bir yazı cinsi meşkedilirken kullanılan meşk kaleminden daha geniş bir kalemle yazılan iri şekline verilen isimdir.
Sülüs, (Arapça: ثلث, “bir-üç”) Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı veya Hicrî IV. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, nesihe benzer, kalınca bir yazı türüne verilen ad olarak tanımlanır.
Sülüs, (Arapça: ثلث, “bir-üç”) Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı veya Hicrî IV. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, nesihe benzer, kalınca bir yazı türüne verilen ad olarak tanımlanır.
Osmanlı idarî teşkilâtında özellikle resmî yazışmalarda kullanılmak üzere geliştirilen bir yazı çeşidi. Osmanlı Devleti’nde Dîvân-ı Hümâyun’da alınan kararlar, yazışmalar, fermanlar, berat, menşur, biti, buyruldu, hüküm, misal, tevkī’, yarlık, nişan, vakfiye ve i’lâm gibi resmî yazılar bu hatla yazılırdı.
İşte en bilinen hat yazısı çeşitleri! Hat sanatında temel olarak altı çeşit yazı türü vardır. Bunlar Aklam-i Sitte adı altında anılır. Bunlar arasında sülüs, nesih, muhakkak, reyhani, tevki, rik’a bulunur.
1703 yılında Delhi’de doğan Şah Veliyullah Dehlevî, Hindistan’da yaşamış en büyük âlimlerden biri olarak biliniyor. Memlûklerden sonra durma noktasına gelen Hadis ilminin yeniden canlanmasında önemli pay sahibidir.8 Nis 2023
Şah Veliyyullah 29 Muharrem 1176 (20 Ağustos 1762) tarihinde Delhi’de vefat etti ve Eski Delhi’deki Münhediyân Mezarlığı’nda babasının yanına defnedildi. Eserleri.
Sirâcü’l-Hind unvanıyla tanınan Hindistanlı müfessir ve muhaddis.
Şah Veliyyullah 1114/1703’te Bâbürlü Devleti’nin başkenti olan Delhi yakınlarında bulunan Uttar Pradeş bölgesindeki Muzaffernagar’a bağlı Pühlet köyünde dünyaya gelmiştir. Nesebi babası vasıtası ile Hz. Ömer’e dayanır.
Şah Veliyyullah 1114/1703’te Bâbürlü Devleti’nin başkenti olan Delhi yakınlarında bulunan Uttar Pradeş bölgesindeki Muzaffernagar’a bağlı Pühlet köyünde dünyaya gelmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…