Cabbar (İngilizce: Jabbar) — erkek çocuklara verilen bir isim. Karem Abdul Cabbar, Amerikalı eski basketbolcu; koç, aktör ve yazar. Kendine has çengel atışıyla özdeşleşmiştir.
Cabbar İsmi Kur’an-ı Kerim’de Geçiyor mu? Evet, Cabbar ismi Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın isimleri (Esmaül Hüsna) arasında yer almaktadır.
Büyüklük, azamet ve kudret sahibi.
Cebbâr ismi bu mânalarıyla Allah’ın kâinat ve insanla ilgili isimlerinden ve fiilî sıfatlarından biri olarak kabul edilir. Cebbârın kapsadığı azamet ve aşkınlık (müteâl oluş) anlamı göz önünde bulundurulduğu takdirde ise Allah’ı niteleyen zâtî isim ve tenzîhî sıfatlar grubuna girer.
Evet, Cabbar ismi Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın isimleri (Esmaül Hüsna) arasında yer almaktadır. Cabbar İsmi Caiz Midir? Cabbar, Allah’ın isimleri arasında olduğu için kullanılması dikkatli olunması gereken bir isimdir.
“öyleyse rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz” manasına gelen ve kuranı kerimin iki adet mucizesini içeren rahman suresinde sık sık tekrarlanan ayettir. 17. (o,) iki doğunun ve iki batının rabbidir.
Rahmân sûresinde ikil (tesniye) bir anlatış biçimi hâkimdir. Bunun sûrede otuz bir defa tekrar edilen, “Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” meâlindeki hitabın insanlara ve cinlere yönelik olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Bahsedilen kelime Rahman suresinde otuz bir defa tekrarlanır. Aslında kelimenin doğrusu ve tamamı “Kezziban” değil “Tükezziban”dır. Anlamı ise “Yalanlarsınız, yalanlayabilir misiniz, İnkâr edebilir misiniz”dir. Kelime tek başına alınırsa bir anlam çıkarılmaz.
Bu kapsamda Rahman suresinde otuz bir defa tekrar edilen “فباي الاء ربكما تكذبان” ayetinin geçtiği ayet örüntüsünü ele alıp daha sonra tekrar eden ayet bağlamı içerisinde değerlendirilmiştir.
فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ Fe bi eyyi alai rabbikuma tukezziban. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?17 Eyl 2019
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…