256 H./870 m. senesinin Ramazan Bayramı gecesi 62 yaşında iken Semerkand’da vefât etti. Kitapyurdu.com’da kayıtlı 58 eseri vardır.
Sahih-i Buhari (Arapça: صحيح البخاري), asıl adı el-Câmiu’s-Sahih olan ancak müellifinin adına (İmam Buhari) nisbetle ‘Buhari’, hadis kitabı adlı eserdir.
Buhârî’nin meşhur hocalarından kabul edilen Abdullah b. Sâlih el-Mısrî’nin (ö. 223/838), el-Câmi’u’s-Sahîh’teki rivâyetlerinin keyfiyeti hadis âlimleri arasında tartışma konusu olmuştur.
Abarü’s Sifat: Hadisle ilgili bir eserdir ve bazı kütüphanelerde yazma nüshaları mevcuttur. Sahih-i Buhari (Arapça: صحيح البخاري), asıl adı el-Câmiu’s-Sahih olan ancak müellifinin adına (İmam Buhari) nisbetle ‘Buhari’, hadis kitabı adlı eserdir.
– el-CÂMİU’s-SAHÎH. Buhârî’nin (ö. 256/870) Kur’ân-ı Kerîm’den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
– el-EDEBÜ’l-MÜFRED. Buhârî’nin (ö. 256/870) ahlâka dair hadisleri topladığı eseri.
– HALKU EF’ÂLİ’l-İBÂD. …
– et-TÂRÎHU’l-KEBÎR. …
– Hocası …
– Hocası …
– Talebesi. …
– Talebesi.
ASABİYET). Şahsî meziyetleri veya zenginliği gibi sebeplerle kabile başkanı olarak tanınan kişilere şeyh, reis veya seyyid denilmekteydi.
baş. başkan. reis. en büyük âmir. başkumandan.
Aynı soya mensup aileler topluluğu, boy, aşiret.
Kökeni: “Kabile” kelimesi Arapça kökenli bir terimdir. Anlamı: “Kabile,” genellikle aynı soydan gelen ve genellikle aynı coğrafi bölgede yaşayan insanların oluşturduğu sosyal birimdir. Kabile üyeleri arasında genellikle akrabalık bağları bulunur ve kabile, ortak bir kültür, dil veya geleneklere sahip olabilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…