Buhari, İslam peygamberi Muhammed’in ölümünden yaklaşık 50 yıl sonra yaşamış ve İslam dünyasında önemli bir figür olarak kabul edilmiştir. Hayatının büyük bir kısmını hadisleri derlemeye adamış olan Buhari, İslam’ın en saygın hadis koleksiyonlarından birini oluşturmuştur.
Buhari’nin doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, genel olarak Mekke’de 810 yılında doğduğu kabul edilmektedir. Orta yaşlarında hadis bilgisini derinleştirmek için çeşitli İslam bölgelerine seyahat etmiş ve birçok önemli alimden ders almıştır. Buhari’nin en önemli özelliği, çok titiz bir çalışma ile hadisleri derleyip sınıflandırmasıdır.
Buhari, hicri takvime göre 870 yılında vefat etmiştir. Ölümünden önce derlediği hadisler, İslam dünyasında büyük bir itibar kazanmış ve sonraki dönemlerde de çok sayıda alim tarafından referans alınmıştır. Sahih-i Buhari adı verilen hadis koleksiyonu, İslam’ın temel kaynaklarından biri olarak kabul edilir.
Buhari’nin çalışmaları, İslam toplumunda hadis bilgisinin düzenlenmesi ve değerlendirilmesi açısından dönüm noktası olmuştur. Hadislerin sahihliğini ve güvenilirliğini belirlemek için katı bir metodoloji kullanmıştır. Buhari’nin derlemeleri, hadis alimleri tarafından ciddiyetle incelenip değerlendirilmiş ve pek çok seçkin hadis kitabının temelini oluşturmuştur.
Buhari’nin hadisleri, İslam hukuku, ibadetler, ahlak ve örnek yaşam tarzı gibi birçok konuda rehber niteliğindedir. O, İslam düşüncesi için kritik bir rol oynamış ve İslam bilimlerinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. Hicri takvime göre 200 yıl önce vefat etmesine rağmen, Buhari’nin mirası hala canlılığını korumakta ve İslam dünyasında büyük bir etki yaratmaktadır.
İbn Adi’nin rivayetine göre, Buhari’nin Bağdat’a geldiğini duyan muhaddisler 100 hadisin sened ve metinlerini birbirine karıştırarak bunları on kişiye verdiler. Buhari, sorulan her hadisi sened ve metinleriyle doğrusunu söyleyerek ilmi birikimini gösterdi.31 Ağu 2019
Biyografisi. 21 Temmuz 810 yılında günümüzde Özbekistan’da bulunan Buhara şehrinde doğmuş, 869 yılında ölmüştür. Genç yaşta annesinin terbiyesi altında Arapçayı ve Kur’an’ı öğrenmiştir.
Peygamber (ASM)’in sünneti ve hadisleri, Ashab döneminden iti- baren sonraki asırlara kadar büyük bir itina ile muhafaza edilerek nakledil- miştir. Bilhassa Hicri I. asırda hadisler, daha ziyade sadırlarda ezberlenmek suretiyle muhafaza edilerek nakledilmiştir.
Öz. konusu ele almaktadır. Buhârî ve Müslim’in bir rivâyetlerinde peygamber onunla evlendiğinde yaşını altı olduğunu ve yaşını dokuza varınca onunla zifafa girdiklerini söylemektedir. esas aldığı delil, Hz. Âişe ve ablası Esmâ’nın yaşını tarihi mukayeseye tabi tutmalarıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…