İslam dini, insanların fiziksel ve ruhsal temizliğine büyük önem vermektedir. Bu nedenle, kişinin bedeninin kirlenmesi durumunda gusül abdestinin alınması gerekmektedir. Gusül abdesti, cinsel ilişki sonrasında veya meni gibi cinsel sıvıların dışarıya çıkması durumunda alınması gereken bir abdest türüdür. Bu abdest, kişinin tam anlamıyla temizlenmesini sağlamakta ve ibadetlerini sürdürebilmesini sağlamaktadır.
Gusül abdestinin alınması için bazı kriterler vardır ve içerisinde belirli adımlar içermektedir. Bunlardan biri de, cinsel ilişki sonrası veya meni çıkışı sonrası beklenilmesi gereken süredir. İslam fıkhında bu konuda farklı görüşler vardır. Kimi alimlere göre, gusül abdesti için beklenilmesi gereken süre 24 saattir. Bu yaklaşıma göre, cinsel ilişki veya boşalma sonrası 24 saat beklemeniz gerekmektedir.
Ancak, diğer alimler ise buna farklı bir bakış açısı getirmektedir. Onlara göre, gusül abdesti almak için belirli bir süre beklemeye gerek yoktur. Burada önemli olan, cinsel sıvıların tamamen dışarıya çıkmasıdır. Bu durumda, kişi hemen gusül abdestini alabilir ve ibadetlerine devam edebilir.
Bununla birlikte, cinsel aktiflik sonrası vajinal veya anal olarak yapılan bir temizlik, gusül abdesti almadan önce yapılmalıdır. Bu temizlik, cinsel sıvıların dışarıya çıkmasını ve bedeni tam anlamıyla temizlemeyi sağlar.
Sonuç olarak, gusül abdesti almak için belirli bir süre beklemeniz gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak, cinsel sıvıların tamamen dışarıya çıkması ve cinsel temizliğin yapılması, gusül abdestini almak için yeterli kriterlerdir. Her ne kadar alimler arasında farklı görüşler olsa da, kişinin ibadetlerini rahatlıkla sürdürebilmesi için gusül abdestine gereken önemi vermeli ve kendini temiz tutmalıdır.
Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar.4 gün önce
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Hz. Peygamber’in (s.a.s.)sünnetinde de ihtilam olma veya cinsel ilişki sonucu cünüplük hâlinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir (Buhârî, Gusül, 22, 28 [282, 291]; Müslim, Hayız, 87-88 [348-349]; Ebû Dâvûd, Tahâret, 118, 127 [314, 359]).
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
Bursa’da Sembolik olarak Osmangazi ilçesindede Veysel Karani türbesi ve camii bulunmaktadır.
Bursa’da Sembolik olarak Osmangazi ilçesindede Veysel Karani türbesi ve camii bulunmaktadır.
Mâlik el-Karanî (ö. 37/657) Tâbiîn neslinden Yemenli zâhid. Anadolu halk kültüründe Veysel Karanî diye anılan Üveys el-Karanî, Yemen’deki Murâd kabilesinin Karan aşiretine mensuptur.
Veysel Karani (Üveys-i Karnî) (d. 594?, Karen, Yemen – ö. 657), Yemen’li bir Müslüman ve mistik. Babasının ismi Amir olduğu için tam adı Üveys Bin Amir-i Kareni’dir. Babasını çocukken kaybetti. Ali ile tanıştıktan kısa bir süre sonra da Kufe’ye gitti.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…