“Binefsihi asabe kimdir?” sorusu, kişinin kendi iç dünyasını tanıma ve anlama yolculuğunu ifade eden derin bir sorudur. İnsanların ruh halleri, düşünceleri ve duyguları, kendi binefsihi asabesiyle şekillenir.
Binefsihi asabe, kişinin iç dünyasını oluşturan ve ona özgü olan ruh hali, karakter ve duygusal yapı demektir. Bu kavram, insanların kendilerini tanımaları ve iç dünyalarını anlamaları için önemli bir araçtır.
Her insanın binefsihi asabesi, kişiliği, deneyimleri ve yaşadığı olaylar tarafından etkilenir. Bu nedenle, her bireyin binefsihi asabesi farklıdır. Örneğin, bazı insanlar daha sabırlı ve sakin bir yapıya sahipken, bazıları daha hırslı ve gergin olabilir.
Binefsihi asabe, insanların duygusal durumlarına ve ruh sağlıklarına da etki eder. İnsanların yaşadıkları stres, kaygı, mutluluk, üzüntü gibi duygular, binefsihi asabenin bir yansımasıdır. Eğer bir kişi sürekli olarak endişeli ve mutsuz ise, binefsihi asabesi olumsuz etkilenmiş olabilir.
Binefsihi asabenin anlaşılması, kişinin kendini daha iyi tanımasına ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olur. Bu da bireyin ruh sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Sonuç olarak, binefsihi asabe, her insanın kendine özgü olan ruh hali, karakter ve duygusal yapıyı ifade eden bir kavramdır. İnsanların kendi iç dünyalarını tanımaları ve anlamaları için bu kavramın anlaşılması büyük önem taşır. Binefsihi asabenin farkındalığı, kişinin ruh sağlığına ve yaşam kalitesine olumlu katkıda bulunur.
Ashabül feraiz10; miras payları Kur’an, sünnet ve icma ile belirlenmiş kimselerdir. Karı, koca, anne, baba, dede, nine, kız, oğlun kızı, ana baba bir (AB) kız kardeş, baba bir (B) kız kardeş, ana bir (A) erkek ve kız kardeş bu sınıfın üyeleridir.30 Nis 2022
Öncelikle ashab-ı ferâiz denilen mirasçılara belirlenen hisseleri kadar pay verilmekte sonra kalan mi- ras asabe denilen mirasçılara dağıtılmaktadır.17 Haz 2021
Ashabül feraiz10; miras payları Kur’an, sünnet ve icma ile belirlenmiş kimselerdir. Karı, koca, anne, baba, dede, nine, kız, oğlun kızı, ana baba bir (AB) kız kardeş, baba bir (B) kız kardeş, ana bir (A) erkek ve kız kardeş bu sınıfın üyeleridir.30 Nis 2022
Asabe İslâm’dan önce, “baba tarafından gelen erkek akraba ve erkek çocuklar” anlamında kullanılmıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de asabe sınıfına giren mirasçılara ait hükümler vardır; ancak bu mirasçıları ifade etmek üzere asabe kelimesi kullanılmamış, baba, çocuk, kardeş gibi ifadelerle asabeye temas edilmiştir.
Peygamber Efendimiz (sav.), Zeyd’in Mûte savaşında şehit olmasından sonra Zeynep validemizle evlenmiştir. Böylece, Allah’ın emri yerine getirilmiş ve asırlardan beri devam eden yanlış bir gelenek ortadan kaldırılmış oldu. Bu evlilik de Hz.27 Oca 2022
Muhammed, Zeyd bin Hârise’yi evlat edinmişti. Ona Muhammed’in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi. Muhammed O’nu azatlığı ve evlatlığı Zeyd bin Hârise ile, Hicret’in 5. senesi Zilkade ayında evlendirdi.
Böyle bir algının hâkim olduğu toplumda geleneğin dışına çıkarak evlilik yapmak oldukça zordur. Rasûlüllah kendisine karşı yapılacak tepkilere rağmen cahiliyye âdeti olan bu evlilik türünün İslâmî olmadığını göstermek amacıyla evlatlığı Zeyd b. Hârise’nin eşi Zeyneb bint Cahş evlenmiştir.
Zeyd Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarına katıldı. Bizans ordusuyla yapılan Mute Savaşı’nda İslam Ordusu’nun komutanı olarak görevlendirildi. Bu görevlendirme ile ilgili Muhammed’in rivayet edilen hadisi aşağıdaki gibidir: Zeyd bin Harise’yi kumandan tayin ettim.
Zeyneb bint Cahş bu sözü işitir ve Zeyd’e söyler. Bunun üzerine Zeyd de Zeyneb’i boşamak ister fakat Peygamber Zeyd’e, “Eşini yanında tut, Allah’tan kork,” der. Neticede Zeyd hanımını boşar ve sonrasında “sen öyle diyordun ama içindekini saklıyordun” (Ahzâb Sûresi:37) ayeti gelir ve böylece Muhammed Zeynep’le evlenir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…