Beyza isminin anlamı: 1. Temiz, pak. 2. Çok beyaz, ak.
Beyza isminin anlamı; TDK’da sözlük anlamı ‘çok beyaz, daha ak; çok temiz ve lekesiz’ olarak geçmektedir. Günahtan kaçınmış ve günahla kirlenmemiş kimseler manasına da gelmektedir. Beyza ismi Arapça kökenli bir isimdir. Kur’an-ı Kerim’de; Araf 108 ve Neml 12 ayetlerinde yer almaktadır.27 Eyl 2023
Yaşam enerjisini temsil eder; içe dönük olmasına rağmen başkalarının görüşlerine de çok değer verir. Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir. Mantıklı yapısı sayesinde herkesin takdirini ve saygısını kazanır.
Beyza: Çok beyaz, daha ak; çok temiz, lekesiz.
Beyza ismi Arapça kökenli olması ile bilinir. Beyza adı ise Kur’an-ı Kerim’deki Araf 108 ile Neml 12 ayetlerinde yer alması ile bilinmektedir.29 Ağu 2023
Mâturidilere göre, kafirler iman ile mükelleftir, amel ile mükellef değildir. Eşarilere göre ise, kafirler hem iman hem amel ile mükelleftir. Mâturidilere göre, Allah, bir şeyi güzel olduğu için emreder; çirkin olduğu için ise yasaklar. Eşarilere göre, eşyada veya insan fiilerinin aslında iyilik ve kötülük yoktur.
10. yüzyılda kurulmuş olan Eşariyye, Hz. Muhammed ve Kuran’ı Kerim’i temel alan, bununla birlikte felsefe ve kelam metotlarını da kullanan bir mezheptir. Birçok özelliği Maturidilik mezhebiyle benzerlik taşıyan Eşarilik, Büyük Selçuklu Devleti, Memlükler ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından desteklenmiştir.5 Ağu 2021
Eş’ârîlik, genellikle itikadda düşünceleri hususunda orta bir konumda olsa da sık sık Selefîliğe Mu’tezile’den daha yakındır. Tabiî olaylar, nedenleri bilinmeyen (onlara göre bilinen) sırf bir ilâhî ilkenin ürünüdürler ve bu ilkece yönetilirler. Bu anlayış, bütün tabiat olaylarını Allah’ın fiilleri yapmaktadır.
Eş’arî kelâmcılarının çoğunluğuna göre iman Hz. Peygamber’i, vahiy yoluyla Allah’tan alıp tebliğ ettiği ve bize kadar sağlam yöntemlerle ulaşan hususlarda kalben tasdik etmekten ibarettir. Eş’arî başta olmak üzere Beyhakī ve Beyzâvî gibi bazı âlimler ise kalpteki tasdikin dille ifade edilmesini de şart koşmuşlardır.
Eşarilere göre, Allah’ın varlığını ve birliğini bilmenin gerekliliğini emreden şeriattir. Allah’ın Tekvin (yaratma) sıfatını kudret sıfatından farklı ezelî ve hakiki bir sıfat olarak kabul eder. Eşariler ise bunu kudrat sıfatından ayrı bir sıfat olarak görmez.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…