Beyazıt Bestami Hazretleri, İslam tarihinde tanınan önemli bir veli ve mutasavvıftır. Kuranda geçen kişilerin sorgulandığı bir tartışma ortamında ismi de sıklıkla dile getirilen Beyazıt Bestami, birçok insanın merak ettiği bir konudur. Ancak, yapılan araştırmalar ve Kuranda yer alan kaynaklara dayanarak söyleyebiliriz ki, Beyazıt Bestami Hazretleri’nin ismi doğrudan Kuranda geçmemektedir.
Kuranda, birçok peygamber ve veliye atıfta bulunulmuş, onların hikayeleri anlatılmıştır. Ancak Bestami Hazretleri’nin özgün hikayesi ya da adı bu kaynaklarda yer almamaktadır. Örneğin, Musa Peygamber, İbrahim Peygamber, Yusuf Peygamber gibi birçok önemli İslam figürü ile ilgili hikayeler Kuranda anlatılmıştır. Ancak Beyazıt Bestami Hazretleri’ne ait herhangi bir bölüm veya gönderme bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, Beyazıt Bestami Hazretleri’nin hayatı İslam literatüründe ve mistik tarikatlarda yer bulmuştur. Bestami Hazretleri’nin öğretileri, tasavvufi düşünceleri ve yaşamı, birçok kaynakta detaylı olarak anlatılmıştır. Bu kaynaklardan yola çıkarak, Beyazıt Bestami Hazretleri’nin hayatı ve öğretileri hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.
Sonuç olarak, Beyazıt Bestami Hazretleri’nin ismi doğrudan Kuranda geçmeyen bir veli olduğunu belirtmek mümkündür. Fakat İslam tarihinde önemli bir figür olan Bestami Hazretleri’nin hayatı Kuranda olmasa da farklı kaynaklarda ve tasavvufi literatürde yer almaktadır.
Beyazit Bestami nerede yetişmiştir?
Ebû Yezîd Tayfûr b. Îsâ b. Surûşân (ö. 234/848 [?]), Türk tasavvuf edebiyatı ve kültüründeki yaygın haliyle Bâyezîd-i Bistâmî hicri üçüncü asırda yaşamış sûfîlerden biridir. Bistâm’ın Mobedan adlı bir kasabasında doğan Bâyezîd-i Bistâmî bu coğrafyada yetişmiştir.
Beyazıt Bestami nereli?
Hemen bütün tasavvuf ve tabakat kitaplarında Bâyezîd-i Bistâmî’den bahsedilirse de bu bilgiler genellikle onun menkıbeleri, sözleri ve şathiyelerine dair olup bunlar arasında hayatıyla ilgili pek az bilgi bulunmaktadır. Bu kısıtlı bilgilere göre o İran’ın Horasan eyaletinde bulunan Bistâm kasabasında doğmuştur.
Beyazıt Bestami nerede?
Bayezid-i Bestami ve Mustafa Şevki Paşa’nın türbesi, Hatay’da Kırıkhan-Hassa yolunun Alabeyli Köyünün kuzey tarafında küçük bir tepe üzerinde Darb-ı Sak Kalesi içindedir.
Cünüp iken hangi duaları okuyabiliriz?
Cinsel münasebet sonrası temizlenmemiş yani boy abdesti almamış kişilere cenabet yani cünüp denmektedir. Cenabetken kabeyi tavaf etmek, Kuran’ı okumak, namaz kılmak gibi ibadetlerin yapılması haramdır. Ancak cenabetken besmele veya zikir çekilebilir. Ayrıca Rabbena Atina, Fatiha gibi ayetlerde ezberden okunabilir.15 Mar 2023
Cünüp iken okunan dualar kabul olur mu?
Ancak cenâbet hali zikir, tesbih ve dua gibi amellere engel teşkil etmediğinden cünüp olan kimsenin Kur’ân-ı Kerîm’de yer almış olsa bile bu tür metinleri dua ve zikir niyetiyle okuyup tekrar etmesinde sakınca görülmemiştir.
Cünüp Fatiha okunur mu?
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur’an-ı kerim okuyamaz. Camiye giremez.
Cünüp iken hangi sureler okunur?
Cünüp kimse, Kur’an-ı kerimden sûre ve âyet okuyamaz, fakat her çeşit duayı okuyabilir, her çeşit zikri çekebilir, hatta Fatiha ve Rabbenâ âtinâ gibi dua âyetlerini, sadece dua niyetiyle okuyabilir.
Cünüp iken ihlas suresi okunur mu?
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur’an’dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.