Besmele, İslam dini tarafından sıkça kullanılan ve dua, ibadet ve bazı ritüellerin başlangıcında söylenen bir ifadedir. Arapça kökenli olan bu kelime, “Bismillahirrahmanirrahim” şeklinde yazılır ve “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” şeklinde okunur. Besmele, Kur’an-ı Kerim’in başında da yer almaktadır ve Peygamber Efendimiz tarafından da sıkça kullanılmıştır.
Besmele’nin anlamı, İslam inancına göre Allah’ın adını anmak ve O’na başvurarak her türlü işe başlamaktır. Rahmet ve merhamet sahibi olan Allah’a başvurmayı ifade eder. Besmele’nin okunmasıyla birlikte kişi, yaptığı işte Allah’ın yardımını ve rahmetini talep etmiş olur.
Besmele’nin okunuşu da oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde okunması gerekmektedir çünkü yanlış okunan besmele, anlamını kaybedebilir. Arapça okunuşu dikkatli bir şekilde öğrenilmeli ve telaffuz edilmelidir. Besmele, ibadetlerin ve duaların başında okunmasının yanı sıra, günlük hayatta da sık sık tekrarlanır. Örneğin namaz kılarken, yemek yerken, bir işe başlarken veya seyahat öncesi besmele okunur.
Besmele’nin anlamı ve okunuşu, Müslümanlar için oldukça önemli bir ritüeldir. İbadetlerin başında Allah’a yakarma ve istiğfar etme amacıyla okunur. Aynı zamanda Allah’ın adı anıldığında şeytanın etkisinden uzak durulması hedeflenir. Besmele, Müslümanlar arasında da bir gelenek haline gelmiş ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir ifade olmuştur. Besmele’nin duygu, düşünce ve niyetlerimizi Allah’a sunan bir araç olduğuna inanılır. Bu nedenle Müslümanlar, her işe başlarken veya herhangi bir zorlukla karşılaştıklarında besmele okunarak Allah’ın yardımını talep ederler. Besmele, kişiye huzur ve güven duygusu verirken, aynı zamanda Allah’a olan bağlılığını da ifade etmektedir.
Euzu Besmele Euzubillahimineşşeytanirracim demenin Türkçe anlamı; “Rahman Ve Rahim Olan Allah adıyla” olarak ifade edilmektedir. Euzubillahirrahmanirrahim Esirgeyen bağışlayan Allah’ın adıyla demektir.15 Tem 2022
“Rahman (esirgeyen) ve rahim olan (bağışlayan) Allah’ın adıyla başlıyorum.” anlamındaki besmelenin, pek çok sırları ve faydaları vardır. Besmele, işlerimizin iyi gitmesi için, kapıları açan bir anahtardır. Bir yandan Allah’a seslenmektir, diğer yandan da Allah’ın nimetlerine şükretmektir.2 Oca 2018
Besmele, helâl bir işe başlarken, Allah’ın adını anmak ve bu adla işe başlayarak işin hayırlı ve bereketli olması için dua anlamına gelir. Besmele çeken şöyle demiş olur: “Ya Rabb, şu an bir iş işleyeceğim. Senin ismini anıyor ve iznini istiyorum.” O yüzden haramlara besmele çekilmez.
Bismillahirrahmanirrahîm” şeklinde yazılıyor. Euzu besmelenin hem Türkçe hem de Arapça yazılışı bulunuyor. Euzu besmele Türkçe olarak “Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm.” olarak yazılıyor.17 Nis 2023
Çayın demindeki “dem” kelimesi, Arapça kan anlamındaki “dem”den geliyor imiş (bkz. tavşan kanı).12 Oca 2020
Nefes ve vakit anlamına gelen bir tasavvuf terimi.
“Dem sürmek” ifadesi, “dem çekmek” ile benzer bir kullanıma sahip olup, genellikle bir şeyin üzerinde düşünmek, tefekkür etmek anlamında kullanılır. Bir konu üzerinde derin düşüncelere dalmak veya bir meseleyi kafasında evirip çevirmek için kullanılır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…