Categories: Genel

Berat Kandili Gecesi hangi sureler okunur?

Berat Kandili, İslam dinine mensup olan Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan mübarek bir gecedir. Bu gece, Allah’ın rahmeti ve mağfiretiyle dolu olduğuna inanılan bir zaman dilimidir. Peygamber Efendimiz Muhammed’in “Berat gecesi Allah Teâlâ’nın yeryüzündeki işlerini yeniden tanzime başladığı bir gecedir” şeklinde ifade ettiği Berat Kandili, Müslümanlar için ibadet ve dualarla dolu geçirilmesi gereken bir gecedir.

Berat Kandili Gecesi’nde birçok sure okunur. Okunan sureler arasında en çok tercih edilenler arasında Yasin Suresi, İhlas Suresi, Fatiha Suresi, Felak Suresi, Nas Suresi, Kadir Suresi ve Tekasür Suresi yer almaktadır. Bu sureler, müminlerin affedilmelerini ve Allah’ın rahmetine erişmelerini dilemek için okunur.

Yasin Suresi, Kur’an-ı Kerim’in kalbi olarak bilinir ve büyük bir öneme sahiptir. Bu surenin okunması, affedilmek ve duaların kabul edilmesi için önemlidir. İhlas Suresi ise tevhidi anlatan bir suredir ve Allah’a olan inancın temel ifadesidir. Fatiha Suresi, Kur’an’ın özünü oluşturan bir suredir ve Berat Kandili’nde okunması, rahmet ve mağfiret dileklerini ifade etmek için tercih edilir.

Felak ve Nas sureleri ise Müslümanların her türlü şer ve kötülükten Allah’a sığınması için okunan surelerdir. Kadir Suresi, Kuran-ı Kerim’de yer alan ve Kadir Gecesi’nde okunması önerilen bir suredir. Bu sure Kadir Gecesi’nde okunduğunda büyük sevaplar kazandırdığına inanılır. Tekasür Suresi ise dünyevi zenginliklerden uzaklaşmayı ve ahirete odaklanmayı hatırlatan bir suredir.

Berat Kandili Gecesi’nde bu surelerin okunması, Allah’a yakarma ve dua etme amacıyla yapılır. Müslümanlar bu geceyi ibadet ve tövbelerle geçirerek Allah’tan affedilmeyi ve rahmetini dilemektedirler.

Berât gecesi ne yapmak gerekir?

Bu gece bol bol tövbe istiğfar yapmak, Kur’an-ı Kerim okumak, Berat gününü ve gündüzünü oruçlu geçirmek, hayır hasenatta bulunmak, yoksulları, kimsesizleri doyurmak, sadaka ve iftar vermek çok sevap kazandıran ibadetlerdendir.

Berat Gecesi Kader değişir mi?

Çünkü Berat gününde, 1 yıl içinde gerçekleşecek olan ameller, ömür süreleri, ölüm nedenleri, yükselmeler ve alçalmalar yani hayatımızla ilgili her şey Levh-i Mahfuz’a yani kader kitabına yazılır. “Allah Teala tüm şeyleri Berat Gecesi’nde takdir eder.11 Mar 2022

Berat Gecesi için neler yapmalıyız?

– 1- Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. …
– 2- Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip feyizlerine kavuşmalı. …
– 3- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. …
– 4- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.

Berat kandilinde çekilecek zikirler kaç tane?

Berat Kandilinde “Bin adet Estağfirullah El Azim”, “Bin 1 adet ihlas Suresi”, “Bin adet La İlahe İllallah”, “Bin adet Salavat”, “Yüz adet Habinallahü Vegniğmel Vekil”, “Yüz adet Besmele”, “129 Adet Ya Latif” zikirlerini çekmek büyük sevaptır. Şurada Paylaş!7 Mar 2023

Hırka-i Şerif hangi camide 2023?

Hırka-i Şerif, 1851 yılından bu yana Fatih’teki Hırka-ı Şerif Camii’nde muhafaza edilmektedir. Peygamber Efendimizin emaneti Hırka-i Şerif, günümüzde Veysel Karani Hazretleri’nin 58 ve 59. kuşak torunları tarafından, büyük bir itina ve dikkatle korunmaktadır.” dedi.21 Mar 2023

Peygamber Efendimizin hırka-i şerifi nerede?

Hırka-i Şerif, 1851 yılından bu yana Fatih’teki Hırka-ı Şerif Camii’nde muhafaza edilmektedir. Peygamber Efendimizin emaneti Hırka-i Şerif, günümüzde Veysel Karani Hazretleri’nin 58 ve 59. kuşak torunları tarafından, büyük bir itina ve dikkatle korunmaktadır.” dedi.21 Mar 2023

Peygamber efendimizin hırkası hangi camide?

Hırka-i Şerif, Peygamber Muhammed’e ait olduğuna inanılan ve Hırka-i Şerif Camii’nde bulunan hırka. Peygamber’in miraca çıkarken üzerinde bulunduğu ve vasiyeti üzerine Ali ve Ömer tarafından Veysel Karani’ye verildiği rivayet edilir.

Peygamber efendimizin hırkası nerede?

Resûl-i Ekrem’in ashabından Kâ’b b. Züheyr’e hediye ettiği hırka olup bugün Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir. Yaygın olarak “hırka-i saâdet” adıyla anılan bu hırkadan (bürd, bürde) başka Hz. Peygamber’in Veysel Karanî’ye verilmesini vasiyet ettiği söylenen bir hırka daha vardır.

Hırka-i Şerif hangi camide bulunuyor?

Günümüzde halen Hırka-i Şerif Camii’nde sergilenmektedir ve 1500 yıllık bu kutsal emanetin sorumluluğu, Karani soyundan gelen şahıslara aittir. 1980’lerde, Fatih Müftüsünün emri ile hırka alınmak istenmiş fakat uzun uğraşlardan sonra aile tekrar Hırka-ı Şerife sahip olmuştur.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

12 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

12 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

12 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

12 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

12 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

12 months ago