Bakara 165, Kuran-ı Kerim’in ikinci suresi olan Bakara Suresi’nin 165. ayetidir. Bu ayet, Müslümanların, Allah’a olan inançlarını tam ve doğru bir şekilde sürdürebilmeleri için, kitaplara olan bağlılıklarının önemini vurgulamaktadır.
Bu ayetin anlamına gelince, Müslümanlara kitapların (Kuran, Tevrat, İncil, Zebur) hepsinin önemli olduğu, hepsinin Allah tarafından indirildiği ve hepsinin birer rehber niteliği taşıdığı hatırlatılmaktadır. Bu şekilde, Müslümanların sadece Kuran’a değil, diğer kitaplara da saygı ve itaat göstermeleri gerektiği ifade edilmektedir.
Ayet, Müslümanlara, İslam’ın özü olan tevhid inancını sürdürebilmek ve doğru bir şekilde anlamak için kitaplara olan bağlılıklarını sürdürmeleri gerektiğini hatırlatmaktadır. Kitapların içerdikleri bilgiler ve ilkeler, Müslümanların hayatlarına yön veren, etik değerlere dayanan bir rehber niteliği taşımaktadır.
Bakara 165, aynı zamanda Müslümanların diğer inançlara saygı duymaları gerektiğini de vurgulamaktadır. Müslümanlar, diğer kitaplara olan bağlılıklarıyla birlikte, diğer inançlara saygı duymalı ve diyalog yoluyla anlayış ve hoşgörü ortamını geliştirmelidirler.
Ayetin özeti, Müslümanların kitaplara olan bağlılığını sürdürmelerini, diğer inançlara saygı duymalarını ve diyalog yoluyla anlayışı teşvik etmelerini hatırlatmaktadır. Bu şekilde, Müslümanlar, inançlarını doğru anlama ve yayma sorumluluklarını yerine getirirken, başkalarının inançlarını da saygıyla karşılayabilen bir toplum oluşturma hedefine ulaşabilirler.
Görüldüğü gibi âyetin bu bölümünde, inananların yalnız Allah’ı sevdikleri değil en çok Allah’ı sevdikleri ifade edilmektedir. Şu halde insan elbette sevilmesi meşrû, mâkul ve yerinde olan Allah’tan başka varlıkları da sevecektir. Bu, Allah’ın insan fıtratına verdiği doğal ve aynı zamanda gerekli bir durumdur.
163 ve 164. ayetler tevhidin en açık delillerindendir. Tüm âlemleri yoktan var eden, düzenleyen, aralarında bir uyum ve ahenk kılan kim ise; insanların ibadet etmesi, boyun eğmesi, teslim olması ve yasalarına göre hayatlarına yön vermesi gereken hak ilah da odur.
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir. Bunlar doğrudan doğruya veya dolaylı olarak dini ve dindarlığı ilgilendiren meselelerdir.
(Dine aykırı olan işlerde,) kendilerine uyulanlar o gün azabı görünce, kendilerine uyanlardan uzaklaşacaklar, aralarındaki bütün bağlar kopacaktır. Kendilerine tabi olunanlar, azabı gördükleri zaman, tabi olanlardan uzaklaşacak ve aralarındaki bütün bağlar kopacaktır.
Veda haccı, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Medine’ye hicretinin 10. yılında (632) yapmış olduğu ilk ve son haccıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.), yüz bini aşan sahabîye bu hac sırasında yaptığı konuşma ile veda etmiş, İslâm’ın temel ibadetlerinden biri olan hac ibadetinin yapılış şeklini öğretmiştir.
Veda Haccı, İslam dininin peygamberi Muhammed’in 632 yılının Mart ayında (9 Zilhicce) gerçekleştirdiği ilk, tek ve son haccı idi. Bu günde Muhammed’in 100.000 den fazla kişiye Rahmet Dağı’nda verdiği son hitabesine veda hutbesi denir.
Peygamber Efendimiz iki hutbesini Mekke’de halka hitaben buyurur. Bu hutbelerde halkın toplumsal yaşantısına değinerek vasiyette bulunur.16 Tem 2022
Peygamber’in, Kur’ân’ı vahiy kâtiplerine yazdırdığı gibi hadisleri de Hz. Ali’ye yazdırdığı kabul edilmektedir.
Veda Hutbesi her ne kadar tek bir hutbe imiş gibi kabul edilmekteyse de, gerçekte bu hutbe, Arafat’ta, Mina’da ve bir gün sonra yine Mina’da olmak üzere arife günü ile, bayramın 1. ve 2. günlerinde parça parça irad edilmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…