Şair hükümdarlardan olan Şiban Han’ın mürettep bir divanı, Risâle-i Ma’ârif adlı mensur bir fıkıh risalesi ve Bahru’l-Hüdâ adlı bir eseri vardır.17 Ağu 2018
1468’de Timur İmparatorluğu tarafından yıkılmış ve 1500’de Muhammed Şeybani tarafından yeniden kurulmuştur. (Bu hanlık Özbek Hanlığı olarak da bilinir.) Muhammed Şeybani 1506 yılında Buhara’yı ele geçirmiş ve 1561’de yönetim merkezini Buhara’ya taşıdığı için Hanlık, Buhara Hanlığı olarak anılmaya başlamıştır.
1 Aralık 1510’da yapılan Merv Savaşı’nda ağır bir yenilgiye uğradı ve aynı gün yaralı bir şekilde iken sığındığı çiftlikte öldürüldü.
Bu nitelikler bireyin yetiştirilme sürecinde eğitimin devreye girmesiyle daha da güçlendirilmektedir. Aynı anlayışın 1500 yılında Maveraünnehir bölgesinde kurulan “Şibanî Hanlığı” devletinde de hakim olduğunu görmekteyiz.
Şeybânîler hânedanının kurucusu ve ilk hükümdarı (1500-1510). Mâverâünnehir, Hârizm ve Horasan’da hüküm süren bir İslâm hânedanı (1500-1599). Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk hükümdarı (1206-1227).
Sözlükte “açıklamak, beyan etmek” anlamındaki fesr kökünden türeyen tefsîr “açıklamak, ortaya çıkarmak, kelime veya sözdeki kapalılığı gidermek” demektir.
1. Müjde. 2. Her şeyin başlangıcı, ilk zamânı, geleceğini gösteren evveli: “Tebâşîr-i fecr.” “Tebâşîr-i subh.”
Tabsıra: Kelime anlamı itibariyle insanın gözünü açacak bilgi, açıklama manasındaki eser, Âkif Paşa’nın en önemli ve dikkat çeken eserlerindendir.
TABSIRA. (ﺗﺒﺼﺮﻩ) i. (Ar. baṣar – baṣāret “Görmek, bilmek, görüş sâhibi olmak”tan tebṣira) İnsanın basîretini arttıran, gözünün açılmasına vesîle olan keyfiyet: Okuyup tabsıra-i ömrü esefsiz kapadım (Cenap Şahâbeddin).
TABSIRA. (ﺗﺒﺼﺮﻩ) i. (Ar. baṣar – baṣāret “Görmek, bilmek, görüş sâhibi olmak”tan tebṣira) İnsanın basîretini arttıran, gözünün açılmasına vesîle olan keyfiyet: Okuyup tabsıra-i ömrü esefsiz kapadım (Cenap Şahâbeddin).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…