“Allah Aziz’dir” ifadesi, İslam dini içerisinde sıkça kullanılan bir ifadedir. İslam inancında, Allah’ın (c.c) isimlerinden biri olan “Aziz” kelimesi, yücelik, güç ve kudretin sembolü olarak ifade edilir. Bu ifade, Allah’ın her türlü güç ve kuvvetin sahibi olduğunu vurgular.
“Allah Aziz’dir” ifadesi, Kuran-ı Kerim’de pek çok yerde kullanılmaktadır. İnsanlara Allah’ın güçlü ve kudretli olduğunu hatırlatırken aynı zamanda ona saygı duymayı ve itaat etmeyi de öğütlemektedir. İslam inancına göre, Allah’ın yüceliği, insanların O’na karşı alçakgönüllü olmalarını gerektirir.
“Allah Aziz’dir” ifadesi aynı zamanda insanların zayıflığını ve güçsüzlüğünü de hatırlatır. İnsanlar, yüksek ve güçlü olan Allah karşısında daima aciz ve muhtaç olarak varoluşlarını sürdürürler. Bu nedenle, insanların Allah’a olan inancı ve bağlılığı sadece güç kaynakları kesildiğinde değil, her zaman devam etmelidir.
“Allah Aziz’dir” ifadesinin bir diğer önemli yönü ise, insanlara adaleti ve mücadeleyi öğretir. Allah, kullarının adaletli ve dürüst olmalarını ister ve onları haksızlıklarla mücadele etmeye teşvik eder. Bu ifade, insanların Allah’ın hükümlerini koruma sorumluluğunu da hatırlatır.
Sonuç olarak, “Allah Aziz’dir” ifadesi, İslam inancının temel taşlarından biridir. Bu ifade, Allah’ın yüceliğini, gücünü ve kudretini vurgularken aynı zamanda insanlara saygıyı, alçakgönüllülüğü, adaleti ve mücadeleyi öğretir. Allah’ın güçlü bir varlık olduğunu ve insanların O’na karşı daima saygılı ve itaatkar olmaları gerektiğini hatırlatır.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)’ın isimlerinden bir isimdir ve Allah’ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.22 Haz 2022
Ezan şu sözlerden oluşur: “Allāhü ekber” (Allah en büyüktür [dört defa]); “Eşhedü en lâ ilâhe illallah” (Allah’tan başka tanrı olmadığına şehâdet ederim [iki defa]); “Eşhedü enne Muhammeden resûlullah” (Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şehâdet ederim [iki defa]); “Hayye ale’s-salâh” (haydi namaza [iki defa]); “ …
Bireyler bu sözü ezan okunurken ve duyduklarında söylemektedir. Ya Resul Allah sözü ey Allah’ın Peygamberi demektir. Fakat insanlar Ya Resul Allah derken sadece Allah’a seslendiğini düşünmektedir. Aziz Allah Şefaat ise isteklerin ulaşması için aracı anlamına gelmektedir.21 Eyl 2021
Ovotestiküler cinsiyet gelişimi bozukluğu (CGB), bir bebeğin her iki cinsiyetin (dişi yumurtalıklar ve erkek testisler) iç üreme organları (gonadlar) ile doğduğu çok nadir bir hastalıktır. Gonadlar, yumurtalık, testis veya kombine yumurtalık ve testislerin (ovotestes) herhangi bir kombinasyonu olabilir.27 Tem 2022
Hermafrodit, belirgin bir şekilde erkek veya kadın cinsiyete özgü cinsiyet özelliklerinin herhangi birine tam olarak uymayan bireyler olarak tanımlanabilir. Daha farklı bir anlatımla hermafrodit bireylerin cinsel organları, hormonal yapıları ve dış görünüşleri kadın ve erkek özelliklerini bir arada barındırır.5 Haz 2021
Genel olarak bu kromozom yapısına sahip hermafrodit bireylerde dişi fetüsün yoğun şekilde erkeklik hormonlarına maruz kalması söz konusudur. Labia yapışıklığı (labial füzyon) ve klitoromegali olarak da adlandırılan klitoris büyüklüğüne bağlı olarak cinsel organ erkek cinsel organına benzer bir görünüme kavuşur.5 Haz 2021
– Penis boyutunun küçük olması (mikropenis)
– Klitorisin normalden büyük veya penis benzeri bir görünümde olması (klitoromegali)
– Belirsiz görünüme sahip cinsel organ.
– İdrar kanalı kısalığı ve açıklığın penisin başka bir bölgesinde olması (Hipospadias)
– Labia yapışıklığı (labial füzyon)
Çift cinsiyetli veya cinsiyeti belirsiz kimseler için kullanılan bir fıkıh terimi. Canlılarda erkekle dişiyi birbirinden ayıran ve türün devamı için bunların birbirini tamamlamasını sağlayan özelliklerin bütünü.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…