AVÂSIM. (ﻋﻮﺍﺻﻢ) i. (Ar. ‘āṣime “korunmuş şehir”in çoğul şekli ‘avāṣim) Müstahkem sınır şehirleri: Gerçekten Bizanslılar, Toros dağları ve Erzurum hattı üzerinde bulunan kuvvetli hudut (sügur, avâsım, uç) teşkîlâtını yıkmışlar…
Avasım şehirleri, Abbasiler tarafından kurulmuştur. Bu şehirler; Abbasi Devleti’nin en güçlü dönemlerinde savaşa giderken ya da gazadan dönerken bazen dinlenmek bazen de düşman birliklerinden korunmak adına kurulmuştur.29 Mar 2021
Avâsım sözlükte “korumak, engel olmak, müstahkem mevkiler”’ demektir. Bu müstahkem mevkiler, Đslâm ordularının cihad maksadıyla sınırdan uzaklaştıkları zaman veya gazadan dönerken ülkeye girmeden önce düşman saldırılarına karşı sığınıp korundukları bölgeler olduğu için bu adla anılmıştır.
Hârûnürreşîd sınır şehirlerini tahkim ettirdiği 170 (786-87) yılında Cündü Kınnesrîn’i Cündü’l-Avâsım veya kısaca el-Avâsım adıyla müstakil bir bölge haline getirdi ve tamamıyla askerî teşkilâta bağlayarak müstahkem noktalara askerî birlikler yerleştirdi.
Avasım şehirleri, Abbasiler tarafından kurulmuştur. Bu şehirler; Abbasi Devleti’nin en güçlü dönemlerinde savaşa giderken ya da gazadan dönerken bazen dinlenmek bazen de düşman birliklerinden korunmak adına kurulmuştur.29 Mar 2021
Kur’an’da yirmi dokuz sûrenin başında yer alan ve isimleriyle telaffuz edilen harflerin ortak adı. İslâm dininin kutsal kitabı. Sûrelerin başlangıç cümleleri anlamında bir tefsir terimi.
Hurufu Mukatta, Arap dilinde kesik kesik, iki, üç, dört ya da beş harf olmak üzere bazı ayetlerin başında yazılı olan harfler yer alır. Bu harfler okunurken de her zaman teker teker okunur. Bunlar ise, bir kelime gibi okunmaz. Arapça olan bu harfler ise, aslında bir kelime gibi birlikte yazılır.4 Nis 2022
Yine ondan şöyle bir rivayet vardır: “Elif – lâm – mim’in manası: Ben Allah’ım, bilirim, demektir.” İbnu Abbas’a göre, elif harfi Allah’a (c.c), lâm harfi Cibrile, mim harfi Hz. Muhammed’e işaret eder.18 Tem 2023
Meryem suresi, Kasas suresi, Lokman suresi, secde suresi, Sad Suresi, Yasin suresi gibi sureler Hurufu mukatta harfleri kullanılarak yazılmıştır.25 Ağu 2022
Mukata; Arapça kökenli bir kelimedir. Kelime anlamı olarak ise ayrılma, ayrışma, kesim demektir. Devlete ait bir arazi veya gelirin bir bedel karşılığında kiraya verilmesi veya geçici olarak devredilmesine denir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…