“Ateşpare” isimli kitap, Türk yazar İskender Pala tarafından kaleme alınmış bir romandır. Roman, 19. yüzyılda geçer ve Türk edebiyatının önde gelen eserlerinden biridir. Kitap, dönemin Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yaşayan farklı toplulukların hikayesini anlatmaktadır.
Romanın ana karakteri Ateşpare, İslam inancına göre doğuştan sahip olduğu özel yetenekleri olan bir kişidir. Ateşpare’nin yetenekleri, dokunabildiği herhangi bir maddenin içindeki ateşi kontrol etme becerisine dayanmaktadır. Bu yeteneği sayesinde Ateşpare, çeşitli sorunları çözmekte ve insanlara yardım etmektedir.
Romanın hikayesi, Ateşpare’nin yaşamını ve etrafındaki insanlarla olan ilişkilerini anlatarak ilerler. Ateşpare’nin hayatı, eşsiz yeteneklerini kullanarak insanlara yardım etmeye adamış bir kişi olmasıyla şekillenmiştir. Roman, Ateşpare’nin hayatına ve yeteneklerine odaklanırken, dönemin siyasi ve toplumsal olaylarına da değinir.
Kitap; aşk, dostluk, sadakat, entrikalar ve haksızlıklar gibi temaları ele alır. Ateşpare’nin yetenekleri etrafında dönen hikaye, okurlara insan doğası, inanç, adalet ve insan ilişkileri hakkında derin düşüncelere sebep olur.
“Ateşpare”, İskender Pala’nın kaleminden çıkan etkileyici bir roman olarak değerlendirilebilir. Yazar, tarihi olaylarla kurgusal bir hikayeyi ustalıkla harmanlayarak okurlara zengin bir edebi deneyim sunar. Kitap, Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir ve okurlara dönemin atmosferini, kültürel dokusunu ve insan ilişkilerini anlamada büyük bir yardımcıdır.
İlk şiir kitabı Ateşpare’yi İstanbul’da yayımladı (1883). Kitapta, yeni teknikle yazdığı şiirlerini bir araya getirdi. “Naci” şöhretini bu sağladı. Gazel, şarkı, kıt’a, rubai ve benzeri divan tarzındaki şiirlerini toplayan “Şerrare” adlı kitabını 1884’te yayımladı.
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ) Muallim Naci’nin şair kimliğinin edebî çevrelerde geniş yankı bulmasını sağlayan şiir kitabı. Muallim Naci’ye şiir alanındaki ilk şöhretini sağlayan Âteş-pâre’nin içerisinde tamamı aruz vezniyle yazılmış 53 şiir yer almaktadır.
ATEŞPARE (+18) – ceren melek – Wattpad. Korkmuyordum, ne karanlıktan, ne gürleyen gök gürültüsünden, ne de bana zarar verebilecek bir insandan. Çünkü ben karanlıktım, ben gürleyen göktüm, ben zarar görmezdim, ben zarar verirdim.
Stokçuluk veya karaborsacılık hem değerlerimizle bağdaşmıyor hem de ayeti kerimelerin genel hükmü ve hadisi şeriflerde birebir geçiyor. Dolayısıyla piyasada ihtiyaç varsa kişi sırf kendi yararını düşünüp toplumun zararına sebep oluyorsa malını stoklaması caiz değildir, haramdır.10 Ara 2021
Zira bu kimse bir taraftan stokladığı malların fiyatlarının anormal yükselmesi üzerine malı satarak haksız kazanç elde etmekte, diğer taraftan halkı ihtiyaç duyduğu maddelerden mahrum bırakarak toplumun zarar görmesine neden olmaktadır. İslâm’a göre karaborsacılık yapan kimse Allah katında sorumludur.
Stokçuluk veya karaborsacılık hem değerlerimizle bağdaşmıyor hem de ayeti kerimelerin genel hükmü ve hadisi şeriflerde birebir geçiyor. Dolayısıyla piyasada ihtiyaç varsa kişi sırf kendi yararını düşünüp toplumun zararına sebep oluyorsa malını stoklaması caiz değildir, haramdır.10 Ara 2021
Değerli kardeşimiz, İslam toplumunda kara borsa (ihtikar) haramdır. Karaborsa, bir malın fiyatının artması için piyasadan çekilmesi, stok edilmesi, satılmaması ve fiyatı artınca satılmasıdır. Ticarette normal kâr helâldir.9 Ağu 2016
Karaborsa bilet satışı suçtur. Bunun ciddi cezaları var. Ancak karaborsa biletler o kadar yüksek bedellere satılıyor, hatta bazen satılmıyor ve bu şekilde dolandırıcılık yapılıyor ki, yapan ceza alsa da almasa da bileti alamayan hayata küsüyor. Karaborsa peşinde koşan bu riski almış olmuyor mu, oluyor.16 Tem 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…