MEŞÂ’İRÜ’Ş-ŞUARÂ (ÂŞIK ÇELEBİ) Âşık Çelebi (926/1520-979/1572) tarafından yazılan şair tezkiresi. Tezkire daha çok Âşık Çelebi Tezkiresi, Tezkire-i Âşık Çelebi olarak bilinse de orijinal adı Meşâ’irüş-Şu’arâ (şairlerin nişaneleri, şairlerin durak yerleri)’dır.
Âşık Çelebi’nin en önemli eseri Meşâirü’ş-Şuarâ isimli tezkiresidir. Eser 1568 yılında tamamlanmıştır. Meşâirü’ş-Şuarâ, mukaddime ve 426 şairin biyografisinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi, kendine has üslubu ile tezkiresini yazmıştır.
Âşık Çelebi (1519 – 1571) şair, yazardır. Devrinin önemli bir tezkire (biyografik eser) yazarıdır. En önemli eseri, 1568 yılında tamamladığı Meşâirü’ş-Şuarâ isimli tezkiresidir.
Şuarâ Tezkiresi, Klasik Türk edebiyatında şairlerin biyografilerini, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerdir.
Âşık Çelebi (926/1520-979/1572) tarafından yazılan şair tezkiresi. Tezkire daha çok Âşık Çelebi Tezkiresi, Tezkire-i Âşık Çelebi olarak bilinse de orijinal adı Meşâ’irüş-Şu’arâ (şairlerin nişaneleri, şairlerin durak yerleri)’dır.
Sözlükte “asil, şerefli ve seçkin olmak” anlamındaki mecd (mecâde) kökünden türeyen mecîd “asil, şerefli, cömert olan” demektir.
Devlet tarafından üstün hizmet karşılığı verilen, genellikle süslü ve değerli taşlarla bezeli bir çeşit madalyon.
Devlet tarafından üstün hizmet karşılığı verilen, genellikle süslü ve değerli taşlarla bezeli bir çeşit madalyon.
Nişanlar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarısı, tekâmülü uğrunda büyük hizmetleri geçen kişilere verilir. Türk Silahlı Kuvvetleri uğrunda hizmet esnasında hayatını kaybedenler için verilir.
bu nişan ancak, “askeriye ve ilmiyeden mümtaz kişilere” verilir. ayrıca sir arthur conan doyle’a da vermiştir. 1852 yılında sultan abdülmecid tarafından müslim ve gayrimüslimlere sivil veya askeri başarıları için verilmeye başlanmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…