“Ashab” ve “meymene”, İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan İslam Peygamberi Muhammed’in yakın arkadaşlarını ve ailesini tanımlamak için kullanılan terimlerdir. “Ashab”, Arapça kökenli bir kelime olup, “arkadaşlar” veya “yol arkadaşları” anlamına gelirken “meymene” ise Arapça bir isimdir ve Muhammed’in evliliklerinden doğan çocuklarını ifade eder.
Ashab, İslam Peygamberi Muhammed’in yakın çevresinde bulunan ve onunla birlikte savaşlara katılan, İslamın yayılmasına önemli katkı sağlayan kişilerdir. Ashab-ı Kiram olarak da anılan bu kişiler, Medine’deki Müslüman toplumunun temel direği olmuşlardır. Ashab-ı Kiram, İslam peygamberine inanan, ona tâbi olan ve onunla birlikte yaşayan bir topluluğun üyeleridir.
Ashab-ı Kiram, İslam Peygamberi Muhammed’in liderliği altında İslam dini ve Müslüman toplumunun temellerini atmışlardır. Onlar, İslam’ı yayma, dini öğreterek yaygınlaştırma ve Müslümanlar arasında birlik ve dayanışma sağlama görevlerini üstlenmişlerdir. Ashab-ı Kiram, İslam Peygamberi Muhammed’in vefatından sonra, İslam dünyasında dini ve siyasi liderlik rollerini üstlenmişlerdir.
Diğer taraftan, “meymene” terimi, Muhammed’in evliliklerinden doğan çocukları ifade eder. Meymene, Ümmü Gülsüm, Zeynep, Rukiye ve Fâtıma gibi çocuklara verilen ortak bir addır. Ashab’ın soyundan gelen bu çocuklar, İslam dünyasında büyük bir itibara sahip olarak yetiştirilmişlerdir.
Bu iki terim, İslam tarihindeki önemli isimleri ve onların toplum üzerindeki etkilerini anlatırken, aynı zamanda İslam’ın temel değerlerine ve ilkelerine olan bağlılığı vurgular. Ashab ve meymene, İslam kültürü ve inancına derin bir şekilde entegre olmuş ve İslam toplumunun yapısını şekillendirmiştir. Onlar İslam tarihinde müstesna bir yere sahip olup, İslam’ın yayılmasına ve gelişmesine katkıda bulunan öncü şahsiyetler olarak tanımlanır.
Sağ taraftakiler uğurlu kimseler anlamında Kur’anî bir terim. Allah’ın hoşnutluğuna uygun olan hayat tarzları dolayısıyla hesap gününde kitapları, yani amel defterleri sağ ellerine veya sağ taraflarından verilecek olanlardır. İhtiram mevkiinde bulunanlar, yüksek haysiyet sahibi kimselerdir.
Ashab-ı yemin, kötülükte ve bozgunculukta ısrarcı olanlardır. Kul hakkı yemek, anne baba hakkını gözetmemek, yalan söylemek ve zina yapmak gibi büyük günahları işlemekte ısrarcı olanlar da ashab-ı yemin, ashab-ı meşeme ve ashab-ı yesar olarak adlandırılır.18 Tem 2021
Bu sûredeki ilgili âyetlerde ashâbü’l-yemîn, cennet ehlinden gösterilmiştir. Bunlar dünyada haktan yana olup doğruyu savundukları ve yaratılışta Allah’a verdikleri sözü bozmadıkları için hak ettiklerinden kat kat fazla nimetlerle cennette mutlu bir hayat süreceklerdir.
Amel defterleri sol taraflarından verilenler, cehennemlikler anlamında bir Kur’an terimi.
Tevrat Müslümanların Musa’ya verildiğine inandıkları kutsal kitap bağlamında Tanah’ın Arapça adıdır ve genellikle Kutsal kitabın tamamına atıfta bulunur. Rabbinik literatürde, Tora kelimesi hem yazılı beş kitabı, hem de Sözlü Tevratı (İbranice: תורה שבעל פה, “Konuşulan Tevrat”) ifade eder.
Tevrat, kanun ve öğreti anlamına gelen kutsal kitaptır. Hz. Musa’ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Tevrat, Musevilerin kutsal olduğuna inandığı ve “Tora” olarak adlandırdığı kitaptır. Tevrat, Hıristiyanlarca da “Kutsal Kitap”ın bir parçası olarak kabul edilir ve “Eski Ahit” olarak adlandırılır; çünkü İsa Peygamber, Tanrı ile olan antlaşmayı yenileyerek “Yeni Ahit”i sunmuştur.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. “övgüler”), popüler ismiyle Zebur, Tanah’ın üçüncü bölümü, Ketuvim’in (“Yazılar”) ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…