Arpa sözünün argoda “para” anlamında olması ve arpalık şekliyle Osmanlı Devleti döneminde “din büyüklerine maaş yerine verilen ayniyat” anlamında kullanılması da, bunun örneklerindendir (TüS). Günümüzde, aynı kelime “yolsuz kazanç elde edilen yer” anlamında kullanılmaktadır.
Arpalık : Osmanlı döneminde sarayda çalışan üst düzey yöneticilere verilmek üzere at besleyenlerden alınan özel bir vergi türüdür. Aynaroz Vergisi : 1569 yılında II. Selim döneminde Padişah’ın kızdığı Aynaroz halkından özel olarak topladığı bir vergi türüdür.17 Eyl 2017
Paşmaklık, diğer adıyla arpalık, Osmanlı’da evlenen hanedan üyesi kızlara veya padişahın eşlerine verilen miri arazilerdir. Padişahın annesi, kızları ve hanımlarının ihtiyaçları için devlet tarafından tahsis edilen arazidir. 17-18. yüzyıllarda yaygınlaşmıştır.
II. Arpalık: Saray adamlarına ve ilmiye sınıfından bazı yüksek rütbeli kişilere çalıştıkları süre içinde maaş- larına ek olarak verilen ve emekli olduktan sonra da gelirini almaya devam ettikleri arazilerdir.
Paşmaklık, diğer adıyla arpalık, Osmanlı’da evlenen hanedan üyesi kızlara veya padişahın eşlerine verilen miri arazilerdir. Padişahın annesi, kızları ve hanımlarının ihtiyaçları için devlet tarafından tahsis edilen arazidir.
El Fettah esması kapalı işlerin açılmasına vesile olan bir esmadır. El Fettah Allahu Tealanın her kapıyı açan olduğu açamayacağı hiçbir kapı aşamayacağı hiç bir engel olmadığı anlamına gelmektedir. Allahu Teala dilerse her şey onun dilemesiyle açılmaktadır.25 Ağu 2023
Ya Fettah esmasını sıkıntı anında zikreden sıkıntısından kurutulmaktadır. El Fettah esması kapalı olan kapıların açılması işlerin yoluna girmesi huzur ve refaha kavuşmak niyetiyle okunan ismi şeriflerdendir. El Fettah esması zikrine devam edilmesi hastalıklardan şifa bulmaya vesile olmaktadır.25 Ağu 2023
Kur’an’da geçen Allah’ın isimlerinden biri.
Fettah, Arapça kökenli bir isim olup “fetih eden”, “zafer kazanan” veya “açan, kolaylaştıran” anlamına gelir.
Ahmed b. Hanbel’in rivayet ettiği bir hadiste (Müsned, VI, 24), “fâtih” ismi, esmâ-i hüsnâ listesine yer veren Tirmizî’nin es-Sünen’inde de (“Daʿavât”, 82) “fettâh” ismi Allah’a izâfe edilmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…