Öz: Kur’ân’ın ilk muhataplarının edebiyatında, sahip, ıslah/terbiye eden, efendi/hükümdar, tanrı vb. manaları taşıyan Rab kelimesi, aynı anlamlara paralel surette Kur’ân’da da kullanılmıştır.
Rab (Arapça: رَبٌّ, İbrânice: Rabi רב, İngilizce: Lord) “Efendi” veya “kral” anlamına gelen İbranice kökenli bir sözcük. Bir diğer anlamı da öğretmen veya usta’dır.
Yahudilik ve Hristiyanlıkta. İbrahimî dinlerin kutsal metinlerinde tanrı veya efendi anlamında kullanılır. Hristiyanlıkta İsa için “Rab İsa” şeklinde kullanılmaktadır. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük tanrı anlamında kullanılır.
Öz: Kur’ân’ın ilk muhataplarının edebiyatında, sahip, ıslah/terbiye eden, efendi/hükümdar, tanrı vb. manaları taşıyan Rab kelimesi, aynı anlamlara paralel surette Kur’ân’da da kullanılmıştır.
Rab ismi İbn Mâce’nin rivayet ettiği esmâ-i hüsnâ listesinde yer aldığı gibi (“Duʿâʾ”, 10), İbn Hacer el-Askalânî’nin Kur’ân-ı Kerîm’den derlediği esmâ-i hüsnâ listesinde de mevcuttur (bk. ESMÂ-i HÜSNÂ). Çeşitli hadislerde rab “sahip” anlamıyla, ayrıca Allah’ın ismi olarak geçer (Wensinck, el-Muʿcem, “rbb” md.).
A) Telifleri. 1. el-Muʿcemü’l-müfehres li-elfâẓi’l-Ḳurʾâni’l-Kerîm (Kahire-Beyrut 1364/1945, 1378; İstanbul 1982). Alman şarkiyatçısı Gustav Leberecht Flügel’in Concordanticae Corani arabicae adlı eseri esas alınıp büyük ölçüde tashih edilerek meydana getirilmiştir.
el-Muʿcemü’l-müfehres, dokuz hadis kitabındaki rivayetlerin, kelimenin içinde geçtiği cümlenin anlamlı bir kısmı ile birlikte bu eserlerdeki yerlerini gösteren bir çalışmadır.
Murtazâ Zebîdî’nin (öl. 1205/1791) el-Mu’cemü’l-muḫtaṣ’ı; bir ilim adamının, hocalarını ve tahsil hayatı boyunca elde ettiği eserleri, hocalarından müellifine varan isnad zinciriyle kaydettiği mu’cem türü eserlerin 12./18. asırdaki önemli temsilcilerinden birisidir.15 Ara 2021
Projeyi üstlenen hocam Jan Brugman 1969’da yedin- ci cilde yazdığı önsözünde Concordance’ın tamamlandığını yazmıştı.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…