Kişinin zekat vermesi, sadaka vermesi, ilimle uğraşması da salih amel olarak bilinmektedir. Allah’ın bizden yapmamızı istediği ibadetlerin her biri salih amel olarak nitelendirilebilmektedir. Bir kişinin insanlara ve hayvanlara karşı iyi davranışlarda bulunması ve merhamet etmesi de salih amele örnek verilebilir.29 באוג׳ 2023
Sâlih kavramı hadislerde de “iyi, hayırlı, erdemli, doğru, din ve dünya için faydalı, helâl, huzur verici” gibi anlamlarda sıkça geçmektedir. Kur’ân-ı Kerîm’de olduğu gibi hadislerde de en çok “din ve dünya için faydalı iş” mânasında sâlih amel şeklinde geçmektedir.
“Salih amel”, din dilindeki yaygın kullanımı ile öncelikle Allah Teâlâ’ya ibadet ve taatte bulunmak, Allah’ın kullarının yararına faydalı işler yapmak demektir. Helâl ve meşru olan her türlü iş, şayet düzgün, sağlam, dürüst yapılıyorsa bu, salih amel olarak nitelenir.15 באוק׳ 2020
“Salih amel” Allah’a ibadet yapmak ve insanların yararı için yapılan faydalı işler anlamına da gelir. Meşru olan ve helal olan her türlü iş, sağlam, düzgün ve dürüst bir şekilde yapılıyorsa bu salih amel şeklinde de tanımlanır. Kuran’da yüze yakın pek çok ayette, iman etmek ile salih amel işlemek de yan yana geçiyor.29 באוג׳ 2023
En çok sevap kazandıran ibadetler farz olanlar, sonra vacip olanlar, sonra da nafile olanlardır. Zor şartlarda nefsi zorlayarak yapılan ibadetlerin, özellikle gençlikteki ibadetlerin sevapları fazladır. Mübarek gecelerde, kutsal topraklarda ,mescitlerdeki dua ve ibadetlerin sevabıda fazladır.30 בדצמ׳ 2017
Binlerce yıl içerisinde kuruluşunu tamamlamış olan Mecûsîlik, çift kutuplu bir tanrı anlayışına sahiptir. Zerdüşt döneminde monoteist bir eğilim gösteren bu din, Zerdüşt sonrası dönemde düalist bir biçime dönüşmüştür. Çift tanrılı bir dünya görüşünü savunması Mecûsîliğin insana verdiği konumu da etkilemiştir.13 באפר׳ 2015
Zerdüştler, antik çağda İran´da kurulmuş Med İmparatorluğu’nun rahip sınıfıydı. Mecûsîler, sihir, büyü, rüya tabiri ve astrolojik tahminde bulunabilmeleriyle ünlüydüler. Mecûsîler’in bu bilgi ve maharetler nedeniyle Zerdüştlüğün tek gerçek rahipleri olduklarına inanılırdı.
Zerdüştlük felsefesinde su, hava, toprak, ateş kutsal sayılır ve ateşe, aydınlığa veya Güneş’e bakılarak ibadet edilir. Işığın ve aydınlıkların, Tanrı Ahura Mazda’nın fiziksel temsili olduğuna inanılır. Bununla ilişkili olarak ateş, iyi ve kötüyü birbirinden ayıran Tanrısal bir güce sahiptir.
Mecusiler, ateş yandığı müddetçe hayır ilahının şer ilahına galip geleceğine inandıkları için, ateşin hiç sönmeden yakılmasının lazım olduğuna inanırlardı.
Zerdüştçü veya Mecûsî, (Arapça ve Farsça: مجوس, çoğulu Mecus), Zerdüştçülük dinine mensup kişi. Türk Dil Kurumu sözlüğünde “ateşe tapan” olarak açıklanan bu sözcük, antik çağda İran’da yaşayan Medler’in rahip sınıfını isimlendiren bir tâbirdi ve olumsuz bir anlam taşımıyordu.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…