İnsanların dünyada benimsediği inanç ve işlediği fiillerin kaydedildiği belge. Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
Eğer her iki cinsiyette de 15 yaşına kadar herhangi bir buluğ çağa girme belirtisi görülmezse 15 yaşından sonra hükmen buluğ sayılır. Bu evreden sonra artık amel defteri kesin olarak açıldığı için her kız ve erken dinen gerekileni yapmalıdır.11 Eyl 2023
“İnananlar öldükten sonra bir kısmının amel defteri kapanmaz’, Amel defterleri kapanmayacak olan insanların, ölmeden önce yaptıkları 3 şey vardır. Birincisi sadaka-i cariye, yani insanlık adına güzel işler yapan, camiler, okullar yaptıran, eğitim müesseselerine yardım eden insanlardır.
Kur’an’da kitap ve suhuf adlarıyla geçen amel defteri; insanın dünyadayken yaptığı amel- lerin kaydedildiği kitaptır. nsanların dünyada iken yaptıkları kaydedilip, hesap anında inkâr edemeyecekleri bir şekilde onla- ra arz edilir.
AMEL DEFTERİNİN MAHİYETİ Bunlar, insanın ömrü boyunca işlediği iyi-kötü amellerinin yazıldığı uhrevî sayfalardır. İnsanın ömür boyu yaptıklarıyla yazılıp doldurulan amel defteri Mahşer gününde insana sağından, solundan veya arkasından verilecektir.8 Eki 2016
Öz: el-Halîl b. Ahmed Arap dili ile ilgili yapılan çalışmaların öncü isimlerindendir. Şiirde aruz sistemini ilk o keşfetmiş; alfabetik sözlüğü ilk o yazmıştır. el-Halîl, lahnın gittikçe yayıldığı bir dönemde yaptığı bu gibi çalışmalarla, Arap dilinin bozulmaya karşı korunmasında oldukça etkili olmuştur.
Halil ibn Ahmed el-Ferahidi (Arapça: أبو عبدالرحمن الخليل بن أحمد الفراهيدي, d. 718, Umman – ö. 786 Basra, Irak) Kısaca el-Ferahidî olarak da bilinen Arap dil ve edebiyat bilgini. İslam’ın ilk dönemlerinde yetişen en ünlü filologdur.
Ahmed Arap dili ile ilgili yapılan çalışmaların öncü isimlerindendir. Şiirde aruz sistemini ilk o keşfetmiş; alfabetik sözlüğü ilk o yazmıştır. el-Halîl, lahnın gittikçe yayıldığı bir dönemde yaptığı bu gibi çalışmalarla, Arap dilinin bozulmaya karşı korunmasında oldukça etkili olmuştur.
Ahmed-i Hani (Kürtçe: Ehmedê Xanî, ئەهمەدێ خانی, ; d. 1650/1651, Han köyü, Çukurca, Hakkâri – ö. 1707, Doğubayazıt, Ağrı), 17. yüzyıl’da yaşamış Kürt edebiyatçı, astronom, şair, tarihçi ve İslam alimi.
Nahiv ve aruzu sisteme kavuşturan ünlü dil ve edebiyat âlimi. 100 (718) yılında Umman’da doğup Basra’da yetişti. Ezdî, Yahmedî, Basrî nisbeleriyle de anılır. Hac ve cihad için ayrılışı ve Horasan’a seyahati dışında hayatı boyunca bu şehirde yaşadığından daha çok Basralı olarak tanınır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…