Şu hâlde, “Allah’tan neler isteyelim, neler istemeyelim, neler yerinde olur, neler olmaz” gibi düşünceleri bir tarafa bırakarak, ondan dünyalık ve âhiretlik, her şeyimizi ama her şeyimizi istemeliyiz. Bir şartla ki, bütün dua ve ibadetler için geçerli olan ihlâs ve samimiyetle.9 May 2006
Hayırlı ve afiyetli ne demek?
Hadislerde nimetlerin en hayırlısı olarak nitelendirilen ruh ve beden sağlığı anlamında bir terim. Bağışlama ve sorumluluktan kurtarma anlamında ahlâk ve fıkıh alanlarında kullanılan bir terim.
Allah’tan bir şey isterken nasıl dua etmeliyiz?
‘Estağfirullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel’azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh.’ Bu çok etkili olan dilek duasının Arapça okunuşu şeklidir.22 May 2020
Allahtan afiyet istemek ne demek?
Sözlükte, “sıhhat ve selâmette olma, musibet, belâ ve felâketten uzak kalma” ve özellikle “vücut sağlığı” mânalarına gelmektedir. Hadislere göre Allah’ın insana verdiği nimetlerin en hayırlısı âfiyettir (bk. Tirmizî, “Daʿavât”, 106).
Afiyet olsun kime denir?
Afiyet olsun kelimesi genel olarak yemeklerden önce veya yemeklerden sonra kullanılabilmekte olan bir kelime olma özelliğine sahiptir. Yemek yerken veya bir şeyler içerken söylenmekte olan bir iyi dilek sözü olarak ifade edilebilir.23 Mar 2021
Ikrah nasıl ispatlanır?
İkrah iddiasının geçerli olabilmesi için, tehditle işlem arasında bir illiyet bağının bulunması gereklidir. Şayet korkutma olmasaydı, yine o işlem yapılacak idiyse, o takdirde tehditten söz edilemez.
Ikrah nasıl olur?
Korkutma (ikrah); bir kişinin yapmak istemediği bir hukuki işlemi, yapmadığı takdirde kendisinin veya yakınlarından birinin zarara uğratılacağı tehdidiyle yapması hâlinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda kişinin gerçek iradesi ile korkutma sonucunda açıkladığı iradesi birbiriyle uyumlu değildir.
İradeyi sakatlayan haller nelerdir?
İrade bozukluklarını; hata (yanılma), hile (aldatma) ve ikrah (korkutma) olarak üç başlık altında inceleyebiliriz. Yanılmaya ilişkin hükümler TBK’nın 30-35. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Ikrah şartları nelerdir?
İkrahın hukuken mevcut olabilmesi için zorlanan kimseden, esasen yapmasının dinen veya aklen câiz olmadığı ya da normal şartlarda razı olmayacağı bir işi yapmasının istenmiş olması gerekir; içki içmeye, malını satmaya, karısını boşamaya zorlanması gibi.