Allah’ın iradesine “kader” adı verilir. Kader, her şeyin yaratıcısı olan Allah’ın, her şeyi önceden bilip belirlemesi demektir. İslam inancına göre, Allah her şeyi son derece detaylı şekilde bilir ve onlara yön verir. Kader, insanların hayatının her anında etkili olan bir faktördür ve tüm olayların gözlem ve kontrolünde olan Allah tarafından belirlenir.
Kader, Allah’ın mutlak gücü ve bilgisiyle ilişkilidir. İnanışa göre, Allah’ın sonsuz bilgisi sayesinde, her birimizin yaşayacağı deneyimler ve karşılaşacağı zorluklar önceden belirlenmiştir. Bununla birlikte, insanlar özgür iradeye sahiptir ve kendi seçimlerini yapabilirler, ancak bu seçimler de Allah’ın önceden bildiği ve izin verdiği çerçevede gerçekleşir.
Kader, hayatın zorluklarıyla başa çıkmak için insanlara güç ve teselli sağlar. İslam inancına göre, her zorluk, insanın Allah’a daha yakınlaşması ve imanını güçlendirmesi için bir fırsattır. Kaderin kabul edilmesi, insanları rahatlatır ve huzur verir çünkü her şeyin bir amacı ve anlamı olduğu düşüncesini sağlar.
Kader, aynı zamanda adaletin bir ifadesidir. Her birimizin deneyimleri ve sahip olduğumuz imkanlar, Allah tarafından belirlenmiştir ve herkesin hayatındaki deneyimler adaletli bir şekilde gerçekleşir. İyi veya kötü olarak nitelendirilen olayların hepsi Allah’ın amacına hizmet eder ve insanın ruhsal gelişimine katkıda bulunur.
Sonuç olarak, Allah’ın iradesine “kader” adı verilir. Her şeyin önceden belirlendiği ve kontrol edildiği, insanların özgür iradeleriyle seçimler yapabildiği ancak bu seçimlerin de Allah’ın bilgisi ve izni dahilinde gerçekleştiği inancı bu adla ifade edilir. Kader, insanların hayatındaki zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olur, adaletin ifadesidir ve insanların Allah’a olan inancını güçlendirir.
Külli irade ilahi idareyi ifade etmek amacı ile kullanılır. Sonsuz olan irade ve sonsuz isteyebilme olarak ifade edilebilen külli irade ise sadece Allah’a mahsus olan iradeyi ifade eder.7 Kas 2023
Ezel zamandan ve mekândan münezzeh olan, başı ve sonu bulunmayan, hiçbir kayda bağlı olmayan Allah’ın sıfatıdır. Zaman içindeki kayıtlar burada geçerli değildir. Yani Allah ezelî ilmiyle her şeyi kuşattığından O’nun ilminde geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek kavramları yoktur. O her şeyi şimdiki gibi bilir.
Meşîet, kasd, ihtiyar, rızâ, mahabbet, gazab, saht ve rahmet kelimeleri irade sıfatıyla münasebeti bulunan kavramlardandır; bunların içinden meşîet genellikle irade ile eş anlamlı olarak kullanılır. Allah Kur’an’da dilediğini kesinlikle yapan bir varlık olarak tanıtılır.
Kelâm ilminde irade, Allah’ın emirlerinde ve fiillerinde tamamen hür ve özgür olduğunu ifade eden bir yetkinliktir. Nitekim görünür âlemde iradeyle nitelenen kişi zorlama ve baskı altında değildir, eylemlerini kendi isteğine göre tercih edebilmektedir.1 Mar 2021
Teşrif etmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Teşrif kelimesi TDK tarafından uygun görülen bir kelimedir. TDK’ya göre, onurlandırma ve şereflendirme anlamındadır.28 Ara 2021
1) ‘bir yeri teşrif etmek’, bir kimse bir yere gelişiyle ya da gidişiyle orayı onurlandırmak, şereflendirmek.15 Kas 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…