Hak kelimesi “varlığı kesin olan, mutlak gerçek, hikmete uygun olarak icat eden” anlamlarından dolayı Allah’ın bir ismi veya sıfatı olarak da geçmektedir (el-En’âm 6/62; Yûnus 10/30, 32; el-Hac 22/62).
Arapça kökenli “cenap” ve “hazret” kelimeleri Türkçede genellikle tamlamalarda; tamlamaların başında veya sonunda kullanılır. Örnek: Cenab-ı Hak, Prens cenapları; Hazret-i Ali, Sultan hazretleri…
– Batıldan korunmak ve Hakkı bulmak için bu zikir yapılır. – Hayırlı işler yapmak için ve başarılı olmak için söylenir. – Zor işlerin kolaylaşması ve fakirlikten kurtulmak için okunur. – Doğruyu ve hak olanı bulmak için zikredilir.25 באוג׳ 2023
-El-Hakk isminin batıldan korunmak ve hayırlı işler içerisinde başarılı olabilmek için ”Ya Hakk Celle Celalühü” şeklinde 208 kere okunmalıdır. – Fakirlikten kurtulup, işlerin kolaylaşması için ”Lailahe İllallahül hakkul mübiyn” zikri 100 kere okunmalıdır.18 באפר׳ 2020
Buna göre hak “fiilen var olan, ezelî ve ebedî, mevcudiyeti ve ulûhiyyeti gerçek olan” anlamına gelir. Hak isminin “varlığı zorunlu” anlamıyla Allah, varlığının başlangıcı olmaması itibariyle evvel, “varlığının sonu olmayan, ebedî hayatla diri” mânalarıyla âhir, bâkī, vâris ve hay isimleriyle münasebeti vardır (bk.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…