“Allah kullarına şefaat eder mi?” sorusu, İslam inancında önemli bir tartışma konusudur. Şefaat, birinin diğerinin günahlarının bağışlanması için aracılık etmesi anlamına gelir. Bu nedenle, bazılarına göre sadece Allah’ın şefaat edebileceği düşünülürken, diğerleri ise peygamberlerin, velilerin ve hatta meleklerin de şefaat yetkisi olduğunu savunur.
Kuran, Allah’ın tek hakim ve bağışlayıcı olduğunu vurgular. İnandıkları şekliyle İslam’ın temelini oluşturan Müslümanlar, Allah’ın kullarına şefaat edebileceğine inanırken, bu şefaat yetkisinin sadece Allah’a ait olduğunu savunurlar. İslam’ın en önemli metni olan Kuran’da, sadece Allah’ın affetme yetkisi olduğu ifade edilir ve başka hiçbir varlığın şefaat yetkisi bulunmadığı belirtilir.
Ancak bazı hadislerde peygamberlerin ve velilerin müminler için şefaat edebileceği ifade edilir. Genellikle bu hadislerde, şefaatçilerin Allah’ın izni ve rızasıyla şefaat ettiği vurgulanır. Bu durumda, şefaatın sadece Allah’a ait olduğu ancak Allah’ın izniyle başka varlıkların da şefaat edebileceği anlaşılır.
Sonuç olarak, “Allah kullarına şefaat eder mi?” sorusu, İslam düşüncesinde farklı yorumlara yol açmış bir konudur. İnananlar, şefaatin sadece Allah’a ait olduğunu ve başka hiçbir varlığın şefaat yetkisi bulunmadığını savunurken, diğerleri, Allah’ın izni ve rızasıyla peygamberlerin, velilerin ve meleklerin de şefaat edebileceğini düşünür. Bununla birlikte, İslam inancında en kabul gören görüş, şefaat yetkisinin sadece Allah’a ait olduğu ve herkesin Allah’a yönelip bağışlanma dilemesi gerektiğidir.
Şefaatin olumsuz anlamda kullanıldığı bütün ayetler istisnasız bu anlamda kullanılmıştır. Yani bu ayetlerde şöyle denilmiştir: Ey putperestler, ey kâfirler, ey müşrikler; ahiret âleminde size hiçbir şefaat fayda sağlamayacaktır.14 Ağu 2015
Kur’an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB’tan 128 GB’a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Tek Allah Şefaat Etme Yetkisine Sahiptir: “Yoksa Allah’tan başka şefaatçi/er mi edindiler? De ki: Onlar, hiçbir şeye malik olmayan, düşünmeyen şeyler olsalar da mı (onları şefaatçi edineceksi- niz)? De ki: Şefaat tamamen Allah’ındır, (Allah kime şefaat yetkisi verirse, an- cak o şefaat edebilir.
Nitekim Ebü’d-Derdâ’dan rivayet edilen bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şehit, ev halkından yetmiş kişi hakkında şefaatçi kılınır.”38 Birtakım vasıfları haiz olan hâfızların ev halkından on kişiye şefaat edeceklerine dair rivayet ise üç sahâbî kanalıyla rivayet dilmiştir.15 Ara 2020
İncelik, ihsan, bağışlama, acıyıp esirgeme. Allah’ın kullarına acıması, onlara sevgi, şefkat ve merhametle muamele etmesi anlamında Kur’anî bir tabir.
Ana babaya saygı ve itaat etme, çocuk sevgisi, akrabayı ziyaret, yaşlılara, evsizlere, yoksullara, sakatlara, yetimlere, kimsesizlere yardım etme gibi erdemler merhametin yansımaları olarak kabul edilir.
Hadislerde de rahmet ve merhamet hem Allah’ın kullarına lutuf ve ihsanı hem de insanların birbirlerine ve diğer canlılara karşı şefkat, ilgi ve yardımları için kullanılmaktadır.
Merhamet kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında ise “Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma” şeklinde tanımlandığı görülmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…