Allah, İslam dinine göre tek ve biricik olan yaratıcıdır. İslam inancına göre, Allah her şeyin yaratıcısı, koruyucusu ve egemendir. Hz. Muhammed’e indirilen Kuran-ı Kerim’de Allah’ın sıfatları, nitelikleri ve insanlarla olan ilişkisi açıklanmaktadır.
Allah, kâinatın yaratıcısıdır. Kuran’a göre, Allah her şeyi yoktan var etmiştir. O, kudret sahibidir ve her şeyin üzerinde mutlak bir güce sahiptir. Allah’ın yarattığı evrendeki düzen ve mükemmellik, O’nun kudretini ve bilgisini gösterir. Ayrıca, O’nun merhameti, adaleti ve her şeyi en iyi bilmesi de vurgulanır.
İslam dininde Allah, insanların yaratıcısıdır. İnsanlar O’nun yaratıklarıdır ve O’na hesap verecekleri bir gün vardır. Allah, insanlara rehberlik etmek için peygamberler göndermiştir. Hz. Muhammed, İslam dininin son peygamberidir ve O’na indirilen Kuran, Allah’ın kelamıdır.
Allah, insanlarla sürekli bir ilişki içerisindedir. Kuran’da, Allah’ın aşk, merhamet ve bağışlama gibi sıfatları da açıklanır. İnsanlar dua ederek, ibadet ederek ve O’na yönelerek bu ilişkiyi güçlendirebilirler. İnsanların kendilerine verilen akıl ve özgür iradeyle Allah’a yaklaşması ve O’na inanması beklenir.
Allah, bütün insanların üzerinde adaletli bir şekilde hükmeder. Kuran’da, Allah’ın insanların hayatındaki her şeyi en iyi bilen olduğu, her bir davranışın karşılığını vereceği ve adaletli bir şekilde hesap soracağı vurgulanır. İnsanlar, Allah’ın hükümlerine uymalı ve O’na gereken saygıyı göstermelidir.
Sonuç olarak, Allah, İslam dinine göre kâinatın yaratıcısı, insanların yaratıcısı, rehberi ve adaletlidir. İnsanlar O’na inanıp ibadet ederek, O’na yaklaşabilir ve O’nun rahmetinden yararlanabilirler. Allah’ın sıfatları ve ilişkisi Kuran’da açıklanmıştır ve Müslümanlar için en önemli inanç noktalarından biridir.
En yüce varlık olarak inanılan, bütün kemâl sıfatları şahsında bulunduran ve her türlü noksan sıfatlardan uzak olan gerçek Ma’bud. Varlığı zorunlu olan tek yaratıcıya ait yüce bir isim. Bu isimle çağrılan bir başka varlık olmamıştır, olmayacaktır da.
“Allah’a benzer hiçbir şey yoktur, O işitendir, görendir.” ( mealindeki ayette işaret edildiği gibi, Allah’ın görmesi ve işitmesi vardır, fakat yaratıkların hiçbirine benzemez.23 Haz 2017
Her şeyi o yaratmıştır. Yarattığı hiçbir varlık O’na benzer ve denk olmamıştır.” Demek ki, yaratılmış olarak ne hayal edilse o ilah olamaz, mahlûktur. Allah’ı -hâşâ- kimin yarattığını sormak da Allah’ı bilmemekten ileri geliyor.11 Ara 2020
– Şekil ve suret dediğimiz şey, maddi varlıklara ait bir husustur. Allah hiçbir şeye benzemez. mealindeki ayette işaret edildiği gibi, Allah’ın görmesi ve işitmesi vardır, fakat yaratıkların hiçbirine benzemez. Bunun gibi, Allah’ın varlığı muhakkaktır, fakat hiçbir varlığa benzemez.23 Haz 2017
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: “Bir erkek, hanımını öperse veya fercinin dışında bir yerine penisiyle dokunursa veyahut da eliyle bir kadının tenine dokunur da kendisinden meni çıkarsa, orucu bozulur, meni çıkmazsa orucu bozulmaz.
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir. Elle tatmin olmanın keffâreti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez.
Şehevî arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar. Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.
Din İşleri Yüksek Kurulu Ramazan’da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.
İslam inancına göre oruç saatlerinde cinsel ilişkide bulunmak ve mastürbasyon yapmak orucu bozmaktadır. Gece uyurken bilinçsiz olarak boşalmakla ya da cinsel birleşme sonrasında uyuyakalmakla oruç bozulmaz. Din adamlarının önerdiği şekilde gereği yapılarak oruca devam edilebilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…