Yalnızca Kur’an’da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah’a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü’l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah’ın 99 ismi şeklinde bilinir.
No Okunuşu Kelimenin anlamı veya açıklaması
— ——- ———————————————–
16 Bâtın “‘Gizli, varlığı (zâtı) gizli olan, görünmeyen”
17 Bedî “‘Örneksiz, emsalsiz yaratan demektir.”
18 Berr “‘İyi olan.”
19 Cemî “‘Toplayıcı, toparlayan, toplayan demektir.”
Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi. Genel olarak fazlalık, üstünlük, lutuf ve ihsan anlamına gelen, özellikle de Allah’ın çok yönlü lutuf ve keremini ifade eden bir terim.
Mesela, Kahhar ismi zalimler için bir celal tezahürü iken, gadre uğramış mazlum biri için rahmettir, onu teskin eder. Allah, Celil, Aziz, Azim, Kahhar, Müntakim, Cebbar, Kuddus, Kadim, Kayyum, Fert, Mümit, Hakem, Adl, Halık, Bari, Fatır, Deyyan gibi isimler celallî isimlerdir.
Perdelenme ve izzet celâlin özelliği olduğundan celâlde Hak açısından yücelik ve kahhâriyet, kul açısından boyun eğme ve heybet hissetme söz konusudur. Bu tür isim ve sıfatlara sahip olması itibariyle Allah’a celîl ismi verilmiştir.
Kur’ân-ı Kerîm’de Kāf sûresiyle başlayıp Nâs ile biten kısa sûrelerin ortak adı. Kur’ân-ı Kerîm’i oluşturan 114 bölümden her biri. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Mufassal (kısa sûreler) imam Neveviye göre Hûcurat sûresinden başlayıp Nas sûresine kadar olan sûrelerdir. Bunlar da Tıval, Evsat ve Kısar olmak üzere üç kısımdır.29 Mar 2023
Sancakların vergi gelirlerini saptamak ve kontrol etmek amacıyla hazırlanan mufassal defterleri, 16. yüzyılda Adana ilindeki yerleşme ve ekonomik faaliyetlere belirli bir sınırlılık içinde açıklık getirebilecek niteliğe sahip önemli tarihi belgelerdir.
Mufassal (kısa sûreler) imam Neveviye göre Hûcurat sûresinden başlayıp Nas sûresine kadar olan sûrelerdir. Bunlar da Tıval, Evsat ve Kısar olmak üzere üç kısımdır.29 Mar 2023
İster imam olsun isterse kendi başına namaz kılsın, mukim olan kimse için sünnet olan kıraette, sabah namazında ve öğle namazmda Fatiha’yı okuduktan sonra “Tıval-i mufassal” adı verilen surelerden; ikindi ile yatsı namazlarında, “Evsat-ı mufassal” diye adlandırılan surelerden; akşam namazında ise “Kısar-ı mufassal” adı …9 Ağu 2016
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…