Allah hidayet versin, kötü bir yolda ilerlediği bilinen kişiler için kullanılan bir laftır. Allah’ın o kişiye yanlış yaptığını, yanlış yolda olduğunu göstermesi için bu ifade kullanılır.23 Haz 2021
Kur’ân-ı Kerîm’de birçok yerde Allah’a nisbet edilen hidâyet kavramının kullanılışını göz önünde bulunduran âlimler hâdî isminin mânasını, “insana hayatını sürdürebilmesi için gerekli olan akıl, muhakeme ve zaruri bilgileri veren; ebedî mutluluğunu sağlayacak mânevî yolu ona gösteren” şeklinde iki noktada …
Hidayet doğru yolu gösterme, Allah Teala’nın doğru yolunda bulunma ve İslamiyet’i seçerek huzura erme anlamları taşımaktadır. Buna bir örnek vermek gerekirse; ”Önce onu sünnet ettirmiş, Hidayete erdiği için adını da Hadi koymuş ve konağına almış.” Yusuf Ziya Ortaç.29 Mar 2020
Hidayet versin: Allah’ın, kişiye yanış yaptığını ona fark ettirmesi ve ona doğru yolu göstermesi. Hidayet etmek: Doğru yolu görmek, buradan yürümeyi kabul etmek, gerçeğe ulaşmayı sağlayan ilahi irade.23 Nis 2020
Allah Hayy’dır, ölmeyen diridir. Ezelî ve ebedî olan hayat sıfatı yalnız Allah’a aittir, O’na mahsustur.
Ermeniler kendilerine Hay (Erm: հայ çoğul: հայեր – hayér) ve ülkelerine Hayastan (Erm: Հայաստան) veya Hayk (Հայք) adını verirler.
Allah Hayy’dır, ölmeyen diridir. Ezelî ve ebedî olan hayat sıfatı yalnız Allah’a aittir, O’na mahsustur.
Türkçede kullanılan “Hayy’dan gelen Hu’ya gider” sözünde demek istenen de aslında Allah’tan gelenin Allah’a döneceği anlamını taşır ki Hayy, Allah’ın isimlerinden birisidir ve “diri, dirilten, yaşamın kaynağı olan” anlamına gelir. Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…