Adını 35. ayetindeki “Allah göklerin ve yerin nurudur” ayetinden almıştır.
Namuslu yaşamak isterlerse, dünya hayatının geçici menfaatini elde etmek için câriyelerinizi fuhuş yapmaya zorlamayın. Kim onları zorlarsa, bilsinler ki böyle zorlanmalarından sonra onlara Allah rahmet ve mağfiretiyle muamele edecektir. Bilinsin ki Allah onların zorlamaları sebebiyle bağışlayıcıdır, esirgeyicidir.
Vücud, nur; adem zulmet olduğuna göre, gökteki ve yerdeki bütün varlıklar, Hâlık ve Mucid isimlerinin nuruyla, yokluktan kurtulup varlığa kavuşmakla “Allah, göklerin ve yerin nurudur” ayetini terennüm ederler. Yani, “Gökleri ve yeri yaratmakla onları varlık nuruna kavuşturan ancak Allah’tır.”
Faziletli bir ayet olduğu için öne çıkan Nûr suresi 35. ayet, iman etmek ve vesveseden uzak durmak için okunabilir. Kadınlara karşı beslenen şehevi duygulardan kurtulmak için de bu ayet-i kerime faziletlidir. Dille yapılan günahlardan kurtulmak ve göz ağrısına şifa bulmak için de okunabilecek dualardandır.17 Mar 2023
Alimlere göre nur suresinin okunması günahların affedilmesi ve Allah’ın rızasını kazanmak için önemlidir. Nur suresini okuyan kişi vesvese ve kimi endişelerinden de kurtulur. Nur suresini özellikle göz ağrısı çekenlerin okuması tavsiye edilir. Ayrıca nur suresini okuyan kişilerin imanı da kuvvetlenir.5 Ara 2023
Kim Allah’ı, Peygamberini ve iman edenleri dost edinirse (bilsin ki) Allah’ın taraftarları üstün geleceklerdir. Kim Allah’ı, Resûlü’nü ve iman edenleri dost (veli) edinirse, hiç şüphe yok, galip gelecek olanlar, Allah’ın taraftarlarıdır.
Allah a dost olmuş, Allah’ı seven ve Allah’ın da onları sevdiği kulları demektir. Yukardaki ayette ise, “Allah müminlerin velisi, dostudur” buyrulmakta, ve öyle olunca, iman edip itaat eden, Allah’ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınan kulları, Allah’ın dostlarıdır.6 Eyl 2018
Allah’a iman, İslam’la şereflenmenin ilk şartıdır. Allah’ın varlığına, birliğine, eşi, benzeri ve ortağı olmadığına inanmak, yani tevhidi kabul etmek, iman esaslarının temelidir. Bizi yoktan yaratan ve sayısız nimetiyle yaşatan Rabbimizin üzerimizdeki en büyük hakkı, O’na iman etmemizdir.21 Haz 2019
Bir Müslüman, çalışmadan kazanılamayacağını bilerek, dünya işleri için gerekli bütün tedbirleri aldığı gibi, ibadet etmeden ve Allah’ın emirlerini yapıp, yasaklarından kaçınmadan da cennete gidilemeyeceğini bilerek, kulluk vazifesini yerine getirir ve sonunda Allah’a tevekkül eder.25 Ara 2023
Eğer Allah size yardım ederse, o zaman sizi yenecek yoktur. Ve eğer sizi yardımsız (yüz üstü) bırakırsa, ondan sonra size kim yardım eder. Öyleyse mü’minler, Allah’a tevekkül etsinler (Allah’a güvensinler). “Eğer inanıyorsanız (Bana inanıyorsanız) Bana güvenin, tevekkül edin.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…