“Allah dostu kimdir?” sorusu, pek çok insanın merak ettiği bir konudur. Kuran-ı Kerim’de bu konuyla ilgili bazı ayetler bulunmaktadır. Ayetler, Allah dostunun niteliklerini ve onun seçkin bir statüye sahip olduğunu vurgulamaktadır.
Bir ayette, “Allah’ı seven ve O’nu sevenlerle birlikte olanlara müjde verilir” (Al-i İmran 31) ifadesi kullanılmıştır. Bu ayet, Allah’ı sevenlerin, dost olma iddiasında bulunmadan önce sevgiden geçmesi gerektiğini belirtmektedir. Allah dostu, Allah’a olan sevgisi sayesinde seçilmiş bir kişidir.
Diğer bir ayette ise, “Ey iman edenler! Sizden kim dininden dönerse bilsin ki Allah hemen başkasını getirir. O insanları sever, onlar da Allah’ı severler” (Maide 54) denilmektedir. Bu ayet, Allah dostunun, dönüşsüz bir şekilde Allah’a bağlı olan ve O’nu seven biri olduğunu göstermektedir.
Bir başka ayette ise, “Allah dostlarının üzerine hiçbir korku yoktur; onlar mahzun da olmazlar” (Yunus 62) ifadesi yer almaktadır. Bu ayet, Allah dostunun, her türlü korkudan ve üzüntüden uzak olduğunu göstermektedir. Allah dostu, güvende ve huzur içinde olan bir kimsedir.
Son olarak, “Allah’a itaat eden ve O’nun emirlerini yerine getirenler Allah dostlarıdır” (Yusuf 101) ayeti, Allah dostunun itaatkar ve emirlere saygılı biri olduğunu vurgulamaktadır. Bu ayete göre, Allah dostu, Allah’ın buyruklarına uymayı kendine ilke edinen bir kişidir.
Sonuç olarak, ‘Allah dostu kimdir?’ sorusunun cevabı Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerde yer almaktadır. Allah dostu, Allah’ı seven, O’na itaat eden, O’nu seven insanlar arasından seçilen özel bir kişidir. Bu ayetler, Allah dostunun niteliklerini ve onun seçkin bir statüye sahip olduğunu göstererek, insanlara kendilerini Allah’a olan sevgi ve itaate adamaları gerektiğini hatırlatmaktadır.
Şu halde Allah’a iman eden ve takvâ (günah işlemekten sakınma, Allah’a saygı) bilinciyle yaşayan her müslüman Allah dostudur.
Kur’an’ı Kerim’de elli’ye yakın ayette Allah’ın mü’minlerin velisi olduğuna vurgu yapılmaktadır. Veli, aynı zamanda Allah’ın esmasından kabul edilmektedir. Zira asıl sahip, koruyan, sığınılacak merci, yardımcı, himaye eden Allah’tır.
Allah a dost olmuş, Allah’ı seven ve Allah’ın da onları sevdiği kulları demektir. Yukardaki ayette ise, “Allah müminlerin velisi, dostudur” buyrulmakta, ve öyle olunca, iman edip itaat eden, Allah’ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınan kulları, Allah’ın dostlarıdır.6 בספט׳ 2018
Kelimenin çoğulu olan evliyâ Türkçe’de tekil anlamda da kullanılır. Kur’an’da Allah’ın evliyasından bahsedildiği gibi şeytanın evliyasından da bahsedilir (Yûnus 10/62; Âl-i İmrân 3/175).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…