Hadis, (Arapça: حَدِيث) İslâm Peygamberi’ne atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir.
Merfu ve mevkuf nedir?
Buna göre çoğu zaman bilinebilecek bir şeye dair rivayetler merfû, aksi halde ise mevkuf sayılır. Diğer din mensuplarından bilgi nakletmeyen bir sahâbînin geçmiş ve gelecek zamanla veya yapılması özel bir sevap yahut ceza gerektiren işlerle ilgili açıklamaları hükmen merfû kabul edilir.
Sahabelerin söylediği sözlere ne denir?
Hadis, (Arapça: حَدِيث) İslâm Peygamberi’ne atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir.
Tâbiîn sözüne ne denir?
Tâbiîn ve tebeu’t-tâbiînin söz ve fiilleri anlamında hadis terimi. Sözlükte “kesmek” anlamındaki kat’ kökünden ism-i mef’ûl olan maktû’ “kesilmiş, kesik” demektir.
Tâbiîn dönemi ne demektir?
Tabiin dönemi İslam ve cahiliye dönemleri olarak bilinmektedir. Abbasiler ve Emeviler zamanında yaşayan kişiler için kullanılmaktadır. Dört büyük peygamber zamanına tabiin dönemi de denilmektedir. Oldukça fazla kişiyi kapsayan bu dönem sahabeler ile irtibat kurma zamanı olarak bilinmektedir.16 Eyl 2022
Cuma namazı ne zaman kılınır?
Cuma namazının vakti, öğle namazının vaktidir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/82). Cuma namazı bu vakit içinde kılındığı takdirde geçerli olur. Namazların vaktin başlangıcında kılınması daha faziletli olmakla birlikte, daha çok cemaatin katılımını sağlamak amacıyla biraz geciktirilmesinde sakınca yoktur.
Cuma günü namaz ne zaman kılınır?
Cuma namazının vakti öğle namazının vaktidir. Geleneksel uygulamada cuma için ezan okunduğunda camilere gidilerek öğle namazında olduğu gibi, dört rekat namaz kılınır. Daha sonra cami içinde bir ezan daha okunur.
Cuma namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?
Cuma namazının farzı iki rek’attır. Bunun yanında farzdan önce dört rek’at, farzdan sonra dört rek’at olmak üzere sekiz rek’at da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/269-285). İmam Ebû Yûsuf’a göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selâmla dört ve bir selâmla iki rek’at olmak üzere toplam altı rek’attır.