Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad. Türkiye Selçukluları’nın onuncu hükümdarı olan I. Alaeddin Keykubad, Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in ortanca oğludur.
Gıyaseddin Keyhüsrev I. Alaeddin Keykubad’ın büyük oğludur. Babasının kendisinden küçük olan kardeşi İzzeddin Kılıç Arslan’ı veliahtlığa atamasına karşın, babasının ölümü üzerine Sadeddin Köpek önderliğindeki bazı emirlerin desteğiyle Anadolu Selçuklu tahtına çıktı.
Alaeddin Keykubad’ın zulmünden bunalanlar onu Gazan Han’a şikâyet etti. Tebriz’de yargılandı, tahtan indirildi ve ölüm cezası aldı (1302).
1220 yılında Anadolu Selçuklu tahtına geçti. 1221 yılında Alanya (Alaiye) Kalesi’ni fethetti. Saltanatı yıllarında Anadolu’da Moğol tehlikesi ortaya çıkınca, Eyyubiler ile anlaşıp devletin önemli şehirlerinin surlarını (Konya, Sivas vb.) güçlendirerek birtakım önlemler aldı.
Celde, ismini Ku’rân-ı Kerîm’den almış bir ceza türüdür. Nûr suresi’nin ikinci ve dördüncü ayetinde zina eden kimseler için “yüz celde”, zina iftirasında bulunan kimseler içinse “seksen celde” vurulması gerektiği belirtilir.20 Haz 2019
Fıkıh literatüründe belirlenen şekliyle zina, zina iftirası/kazf, içki içmek, hırsızlık, hirabe/yağme ve yol kesme, irtidat ve bağy suçları had cezasını gerektiren suçlardır.
İslam hukukunda bazı suçlar için Kuran’da belirtilmiş değişmez cezalara “hadd” denir. Hadd başlıca Allah’a karşı işlenen suçlara konulmuştur. Bundan ötürü de değiştirilemezler. Hadd kelimesinin çoğulu hudud’dur.
Suça bağlı olarak suçları üç farklı kategoriye ayırır – Had (“Allah’a karşı suçlar”, cezası Kuran ve Hadislerde sabittir, Kisas işlenen suça denk ceza verilir Kuran ve sünnet ile belirlenmiştir.
Celde, ismini Ku’rân-ı Kerîm’den almış bir ceza türüdür. Nûr suresi’nin ikinci ve dördüncü ayetinde zina eden kimseler için “yüz celde”, zina iftirasında bulunan kimseler içinse “seksen celde” vurulması gerektiği belirtilir.20 Haz 2019
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…