İmam gizlece “Eûzü Besmele” okur. Sonra kıraata başlayarak namazı kıldırır. Şöyle ki: İmam sabah, akşam, yatsı namazlarının ilk ikişer rekatlarında ve vitir namazının her üç rekatında Fatiha suresi ile buna ilave edeceği ayetleri aşikare olarak okur, cemaate işittirir.
Yani imama birinci rek’attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir. Mesbûkun imama yetiştiği rek’atlar namazının son kısmı kabul edildiğinden namaza başladığında eûzü besmele çekmez, kazâ etmeye başladığında çeker.
Eğer namaz kılacak kişi imam eşliğinde cemaatle birlikte namaz kılacak ise “ uydum hazır olan imama” şeklinde dile getirerek niyet etmelidir.
Buna göre, namazını imama uyarak kılacak kişinin, buna kalben niyet etmesi gerekir; aksi takdirde imama uymaya niyet etmeden kılacağı namaz geçersiz olur. Ayrıca, diliyle “uydum hazır olan imama” demesi de uygun olur.5 Ağu 2023
İrfan ismi Arapça kökenli bir isimdir. Bilme, anlama ve sezme gücü manasına gelmektedir.11 Ağu 2022
İrfanlı olmak ve irfan sahibi olmak aynı anlamları taşımaktadır. İrfan sahibi olmak ve irfanlı olmak ülkemizde cümle içerisinde sıklıkla kullanılır. İrfanlı olmak ve irfan sahibi olmak kişilerin bir olguyu anlama, bilme ve güçlü sezgi yetisi diye tanımlanabilir.23 Nis 2020
İrfan kelimesinin birincil anlamı bilme ya da sezme demektir. İkinci olarak ise bu kelime güçlü seziş anlamındadır. Gerçeğe ulaşmak için sezilen güçlü hisler ya da güçlü seziş anlamında da irfan kelimesinin kullanımı doğru kabul edilir. İrfan sözcüğü sözlükteki son anlamına göre de kültür demektir.29 Ağu 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…