Bu anlamda çok önem arz eden Selim Akıl nedir? Akl-ı Selim ne demek şeklinde zihinlerde yer edinen soruların yanıtlarını derledik. Selim akıl, hataya düşmeyen, yaptığı işlerden dolayı pişman olacak davranışlarda bulunmayan insanları anlatmak anlamında ifade edilen terim olarak karşımıza çıkmaktadır.27 May 2021
Selim akıl, hataya düşmeyen, yapmış olduğu işlerden dolayı herhangi bir pişman olacak davranışlarda bulunmayan kişileri anlatmak manasında ifade edilen terim olarak ortaya çıkmaktadır. Bahsedilen şahısların aklını kullanan ve hata payı en düşük seviyede olan kişiler olduğu söylenebilmektedir.1 Ağu 2021
‘aḳl “akıl” ve selіm “sağlam, doğru” ile ‘aḳl-i selіm) Hükümlerinde yanılmadan doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayırma yeteneği, sağduyu: Derler ki ahmaktan ziyâde aklıselim sâhibi insan vardır (Ahmet Hâşim). Zekiye Hanımefendi’nin dirâyet ve aklıselîmini duymuş olmak için ise komşu olmaya hâcet yoktu (Sâmiha Ayverdi).
Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. İnsanın doğuştan sahip olduğu bütün özelliklerini ifade eden bir terim.
Akl-ı selim ifadesinin daha net bir şekilde anlaşılır olması için bir örnek verilmesi gerekirse; Akl-ı selîm sahibi olup da tefekkür eden bir kimsenin Rabb’ini bulması, O’na ve bu muhteşem ilâhi ihtişam ve azamete hayran olması son derece kolaydır. Bu, selim aklın ve berrak bir vicdanın en doğal sonucudur.27 May 2021
Hıristiyanlıktaki haç sembolü de dinin kendini ifade ederken kullandığı önemli sembollerden olması dolayısıyla benzer özelliklere sahiptir.
Hıristiyanlık’ta büyük önem taşıyan dinî figür. Hz. Îsâ’nın peygamberi olduğu ilâhî din. Kur’an’da adı geçen ve kendisine kutsal kitap İncil verilen peygamber.
isa peygamber’in öldürülmesi ile birlikte hristiyanlar arasında haç çıkartma geleneği yaygınlaşmaya başladı. dualardan önce ve sonra, tehlike anında, adak sırasında ve nesneleri kutsamak amacıyla yapılan haç çıkarmanın amacı, isa peygamber’in ruhundan yardım ve merhamet dilemektir.21 Tem 2020
Istavroz, (Yunanca: σταυρός, stavros) kökü Yunancadan gelen ve haç anlamında kullanılan kelimedir. Hristiyanlar`ın elleriyle haç işareti yapmalarına da istavroz çıkartma denir.
Istavroz, (Yunanca: σταυρός, stavros) kökü Yunancadan gelen ve haç anlamında kullanılan kelimedir. Hristiyanlar`ın elleriyle haç işareti yapmalarına da istavroz çıkartma denir. İstavroz; Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’u temsil etmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…