Akaid, “düğümlemek” mânasındaki akd kökünden türemiş bulunan akîde kelimesinin çoğuludur. Aynı kökten türetilen ve “iman” ile eş anlamlı olarak kullanılan i’tikad ise “düğüm atmışçasına bağlanmak, bir şeye gönülden inanmak, gönülden benimsemek” demektir.
Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam’da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça “a-k-d” (عقد) kökünden gelip, “bağ”, “bağlama/bağlanma”, “düğümleme/düğümlenme” ve aynı zamanda “bağlılık” ve “sözleşme” anlamlarına da gelir.
Akaid ilminin konusu, âmentüde ifadesini bulan iman esaslarıdır. Gayesi, iman esaslarının felsefesini yaparak kişilerin imanını taklitten kurtarmak, doğru yolu arayanları irşad etmek, bâtıl ve bid’at ehlinin görüş ve itirazlarını aklî ve ilmî delillerle çürütmek suretiyle iman esaslarını savunmaktır.
Akaid ilmi; Allah’ın varlığını, birliğini, sıfatlarını, fiillerini, yaratmada ve hükmetmede eşsizliğini, ahiretle ilgili konuları, meleklere, kitaplara ve peygamberlere imanı, kaza ve kaderle ilgili konuları ele alır.11 Eki 2020
Akâid ilmi, Kur’ân ve Sünnet ışığında Allah Te’âlâ’nın zât, sıfat, fiil ve isimlerinden, peygamberler ve onlarla ilgili meselelerden, ölüm sonrası hayat ve kabir hâllerinden bahseden ilimdir. Buna göre; akâid, İslâm dininin itikadî hükümlerini, yani îmân esaslarını konu alan bir ilimdir.3 Oca 2020
Yasama bilindiği üzere yasa koyma ve kanun çıkarma işlemidir. İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam’da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir.21 May 2021
Allah’ın genelde din vaz’ına, özelde ahkâma dair düzenlemede bulunmasına bir süreç halinde “teşrî’” denir ve bu yetki sadece Allah’a aittir. Allah’tan başka hiçbir kimsenin ya da kurumun teşrî’ (din vaz’ı) yetkisi yoktur. Yaratma ve donatma ise “tekvin” ile isimlendirilir.
Bedîî sanatlardan olan teşrî’, “kasidenin asıl vezin ve kafiye sistemi yanında beyitlerin ortasında başka bir vezin veya vezinlere uygun düşecek şekilde iki veya daha çok kafiye düzeninin oluşturulması” şeklinde tanımlanır.
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.16 Haz 2021
Bedîî sanatlardan olan teşrî’, “kasidenin asıl vezin ve kafiye sistemi yanında beyitlerin ortasında başka bir vezin veya vezinlere uygun düşecek şekilde iki veya daha çok kafiye düzeninin oluşturulması” şeklinde tanımlanır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…