Categories: Genel

Ahmet Yesevî yi kimdir?

Ahmet Yesevî, İslam düşünürü ve mutasavvıf olarak bilinen Orta Asya kökenli bir Türk İslam alimidir. 12. yüzyılda yaşamış olan Ahmet Yesevî, Türkistan’ın Kazakistan ve Türkmenistan sınırları içinde yer alan Yeseviye tarikatının kurucusudur.

Ahmet Yesevî’nin yaşamı hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Hayatının büyük bir kısmını meditasyon, ibadet ve manevi çalışmalara adayan Ahmet Yesevî, İslam’ın tasavvufi tarafını derinlemesine inceleyerek insanların Allah’a yakınlaşmasına yardımcı olmayı amaçlamıştır. İslam felsefesi, ahlakı, maneviyatı ve tasavvufa dair birçok eser kaleme alan Ahmet Yesevî, yazdığı şiirlerle de dikkat çekmiştir.

En tanınmış eseri olan “Divan-ı Hikmet”te Ahmet Yesevî, Allah’a olan aşkını, İslam’ın öğretilerini ve insanların ruhsal gelişimini anlatır. Bu eser, Türk şiirinde kült eserlerden biri olarak kabul edilir ve birçok şair ve yazar üzerinde etkili olmuştur. Ahmet Yesevî’nin eserlerinde hoşgörü, sevgi, adalet, cömertlik ve insanlık değerleri öne çıkar.

Ahmet Yesevî’nin mirası günümüzde hala etkisini sürdürmektedir. Yeseviye tarikatı, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerinde hala takip edilen bir tarikattır. Ahmet Yesevî, öğretileri sayesinde insanların manevi gelişimine katkıda bulunmuş ve dürüstlük, sadakat ve sevgi gibi değerleri ön plana çıkarmıştır.

Ahmet Yesevî’nin düşünceleri ve eserleri, Türk İslam düşüncesinin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. İslam’ın farklı bir yorumunu sunan Ahmet Yesevî, maneviyatın ve insanların içsel yolculuğunun önemini vurgulayarak insanların Allah ile olan bağlarını kuvvetlendirmeyi amaçlamıştır. Ahmet Yesevî, Türk İslam dünyasında büyük bir saygınlığa ve takdire sahip bir alim ve mutasavvıf olarak anılmaktadır.

Ahmet Yesevi öğretisi nedir?

Kaynakları incelediğimizde Ahmed Yesevî’nin kullandığı sohbet yoluyla insanları Allah yoluna güzellikle çağırmak, Allah’ı sevdirmek, müjdelemek; korkutmamak, nefret ettirmemek onun öğretisinin bir parçasıdır.1 בדצמ׳ 2018

Ahmet Yesevi soyu nereden gelir?

Türk tasavvuf geleneğinin hareket noktası “Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî,” Güney Kazakistan’da Çimkent şehrine 7 km. bugün Türkistan adıyla tanınan Yesi şehrinde 1093 yılında doğmuş, 73 yıl yaşamış ve 1166 yılında vefat etmiştir. Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî Türkistan’da yetişen büyük velilerdendir.29 ביוני 2021

Hoca Ahmet Yesevi hangi mezhep?

Yeseviyye silsilesi bilhassa Seyyid Ata ile Sadr Ata’dan gelmektedir. Mürşidi Şeyh Yûsuf el-Hemedânî gibi Ahmed Yesevî de Hanefî bir âlimdir.

Ahmet Yesevî nin öğretisinin temeli hangi esaslara dayanır?

Kaynakları incelediğimizde Ahmed Yesevî’nin kullandığı sohbet yoluyla insanları Allah yoluna güzellikle çağırmak, Allah’ı sevdirmek, müjdelemek, korkutmamak, nefret ettirmemek onun öğretisinin bir parçasıdır.

Devlet yönetimine meşveret usulü ne zaman getirilmiştir?

Osmanlı Page 3 Türk Devlet Yönetimi Geleneğinde İstişare Fonksiyonu: Geçmişten Günümüze Bir Analiz 143 İmparatorluğunun dağılma sürecinin başladığı XVIII. yüzyıl itibariyle Divan-ı Hümayun’un yönetimde etkisinin azalması ile yeni bir danışma meclisi olan “Meşveret Meclisi” kurulmuştur.28 בנוב׳ 2022

Meşveret sistemi ne demek?

Meşveret Meclisi, Osmanlı Devleti zamanında önemli konuların konuşulduğu bir danışma meclisiydi. Bu danışma meclisinde olağanüstü durumlarda çeşitli kararlar alınırdı. Meşveret usulü İslam geleneğine göre önemli bir yere sahipti. Bu durum Osmanlı Devleti içinde kullanılan bir sistem olmuştur.16 בדצמ׳ 2021

Meşveret Meclisi hangi dönem?

Meşveret/Meşveret Meclisi/Şûrâ Meclisi Divan-ı Hümayun’un mevcut olduğu dönemde zaman zaman oluşturulan meşveretler -Divan toplantılarının ortadan kalkmasıyla birlikte- onun yerini almış ve daha sık toplanmıştır. Meşveret toplantıları, I. Abdülhamit dönemi ile birlikte başlayan ve III. Selim ve II.

Meşveret Meclisi ne zaman kaldırıldı?

Öz. Türkiye’de 3. Selim zamanın da Meşveret Meclisi ile başlayan halkın yönetime katılımı, 1877’de Meclis-i Mebusan’ın açılmasıyla en büyük aşamasına ulaşmıştı. 1878 te 93 harbi nedeniyle geçici olarak kapatılan Meclisi Mebusan’ın tekrar açılması 30 yıl sonra 1908 de ilan edilen ikinci Meşrutiyet ile gerçekleşti.31 באוק׳ 2020

Meşveret Meclisi ne işe yarar?

Osmanlı Devleti’nde önemli ve olağan üstü konuların görüşüldüğü danışma meclisi.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

10 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

10 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

10 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

10 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

10 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

10 months ago