Ahlak, insan ilişkilerinde “iyi” ya da “doğru” veyahut “kötü” ya da “yanlış” olarak adlandırdığımız değer yargılarını ifade eder. Ahlak felsefesi (moral philosophy) ise insan yaşamının ahlaki boyutu ile ilgilenen bir felsefe disiplinidir.
İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü; bunlarla ilgili ilim dalı.
Tehẕîbü’l-aḫlâḳ, özellikle ahlâk felsefesindeki yetkinliğiyle bilinen İbn Miskeveyh’in en tanınmış eseri olup İslâm düşünce tarihinde ahlâkın başlıca konularının işlendiği ilk sistematik çalışma sayılabilir.
İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü; bunlarla ilgili ilim dalı. İnsanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlayan ruhî yetenekler için kullanılan bir ahlâk terimi.
İnsanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlayan ruhî yetenekler için kullanılan bir ahlâk terimi. Bir toplumda örf, âdet ve kural halini almış iyi tutum ve davranışlar veya bunları kazandıran bilgi anlamında kullanılan terim. Ahlâkın bir ruh sağlığı ilmi olduğu düşüncesinden hareketle bu ilme verilen ad.
Kadisiye Savaşı sonrasında Müslümanlar, aralarında İran Sancağı da bulunan çok sayıda ganimet ele geçirmişlerdir. Sasani imparatoru Yezdicerd başkenti terk etmek zorunda kalmış ve Sasani başkenti olan Medain İslam orduları tarafından fethedilmiştir. Sasani İmparatorluğu’nun dağılma süreci hız kazanmıştır.17 Oca 2023
Sasani imparatoru Yezdicerd başkenti terk etmek zorunda kalmış ve Sasani başkenti olan Medain İslam orduları tarafından fethedilmiştir. Sasani İmparatorluğu’nun dağılma süreci hız kazanmıştır. Bu zaferle birlikte Irak’ın kapıları İslam dünyasına açılmış ve Kuzey Irak, İslam Devleti kontrolüne girmiştir.17 Oca 2023
Kadisiye Muharebesi (Arapça: معركة القادسيّة Ma’rakat el-Kādisiyyah, Farsça: نبرد قادسيه ; diğer yazımları; Qadisiyya, Qadisiyyah, Kadisiya), Müslüman Arap ordusu ve Sasani İmparatorluğu ordusu arasında İran’ın İslami Fethi ile sonuçlanan İslamiyet’in yayılmasının ilk döneminde yer alan geleceği belirleyen bir muharebe …
Tarih MS 16 Kasım – 19 Kasım 636
—– —————————–
Bölge Irak, Kufe şehrinin yakınları
Sonuç Râşidîn Halifeliği’nin zaferi
İslam dünyası için Kuzey Irak ve İran coğrafyasının kapılarını açan Kadisiye Savaşı; İslam orduları ile Sasaniler arasındaki gerçekleşmiştir. Hz. Ömer’in halifeliği esnasında yaşanan Kadisiye Savaşı tarihi 20 Kasım 636’dır.17 Oca 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…