Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam dinine göre affı gerektiren durumları ve özürlerin kabul edilebilirliğini belirlemeye yönelik öneriler sunan bir makale yayınladı. Makalede, özrün kabul edilebilirliğinin, bir kişinin niyetine, samimiyetine ve mağdur tarafın memnuniyetine bağlı olduğu vurgulanmaktadır.
Öncelikle, özrün kabul edilmesi için kişinin içtenlikle pişmanlık duyması gerektiği belirtilmektedir. Yani, özür sahibinin gerçek bir pişmanlık duyması ve hatasını anlaması önemlidir. Ayrıca, özür dilemek için geçen süre de önemli bir faktördür. Genel bir kabul göre, özrün hemen yapıldığı durumlarda daha etkili olduğu düşünülmektedir. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da belirttiği gibi, her durumun kendine özgü olduğunu ve bazen zamanın affı kolaylaştırdığı durumlar olabileceğini belirtmekte yarar vardır.
Diyanet İşleri Başkanlığı, özrün kabul edilebilirliğinin bir diğer önemli faktörünün mağdur tarafın memnuniyeti olduğunu da belirtmektedir. Özür dilemek için samimi bir şekilde hareket etmek, mağduru önemseyen bir tutum sergilemek ve zararın telafi edilmeye çalışılması özrün kabul edilebilirliğini artırabilir. Ayrıca, maddi ve manevi zararların giderilmesi özrün samimiyetini ve kabul edilebilirliğini artıran bir diğer unsurdur.
Sonuç olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın makalesi, özrün kabul edilebilirliğinin birçok faktöre bağlı olduğunu vurgulamaktadır. İçtenlik, pişmanlık, zaman faktörü ve mağduru memnun etmek gibi unsurlar özürün etkisini artırabilir. Bu nedenle, bir özrün kabul edilebilirlik süreci genel bir zaman sınırlamasına bağlı değildir. Her durumun kendine özgü olduğu ve kişinin samimiyetine ve niyetine bağlı olarak affedilme şansının değişebileceği anlaşılıyor.
Normal bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle adetin 14. gününde gerçekleşir. Bu nedenle, adet döneminin başlangıcından itibaren ortalama 10-14 gün sonrasına kadar ilişkiye girilmesi önerilir.
Kanamanın devam ettiği sürede ve yedi günlük müddet içinde hayızlı kadınla cinsel ilişkiye girmek, onun dokunduğu herhangi bir şeye temas etmek murdarlığı bulaştırdığından yasaktır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…