Bu kıssa, İslam kültüründe önemli bir yer kapsamaktadır. Âdem’in 1000 veya 2000 yıl yaşadığına dair Yahudilerin inancı Kur’an’da zikredilmez, İslamiyet’e hadislerle girmiştir. Buhari ve Müslim gibi güvenilen hadis kaynaklarına göre Âdem’in boyu 60 ziradır (yaklaşık 35-48 metre).
Kısasü’l-Enbiyalara Göre Âdem’in Dili yer alan manzum parçada Âdem’in esma ilmini bildiği, Arapça, Farsça ve Türkçe gibi bütün diller ile konuştuğu bildirilmektedir.
Âdem’in (sa) yaradılışı en nihayet 15 ila 30 bin yıl öncesine götürülür. Hatta Tevrat’ta bütünüyle dünyanın ömrünün 10 bin yıl olduğu, Âdemi’in ise MÖ 3761 de yaratıldığı, söylenir. Bu da Âdem’den günümüze kadar 5780 yıllık bir geçmişin olması demektir.5 באפר׳ 2019
Adem’in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir. İbn Haldun (1332-1406) gibi bazı düşünürler ise bunun onun cennetteki boyu olduğunu, Hz. Havva ile yere indirilince yer şartlarına uygun boyuna iade edildiğini kabul etmişlerdir.23 בנוב׳ 2020
Değişik kaynaklarda yer alan rivayetlerde Hz. Âdem’in boyu ile ilgili farklı rakamlar zikredilmiştir. Özellik- le Hadîs, Tefsir ve İslam Tarihi kaynaklarında Hz. Âdem’in altmış zira’, yani yaklaşık otuz beş – kırk metre boyunda olduğu belirtilir.
Bir musibet anında Allah’ın takdirine rızâ gösterip O’na sığınarak teselli bulmayı ifade eden söz ve davranışlar için kullanılan bir terim.
Sabırlı olmak kişinin daha az negatif duygu ve düşünce yaşamasını, stresli durumlarla daha iyi başa çıkabilmesini sağlıyor. Bir araştırmaya göre sabırlı kişiler kendilerini daha “farkında, umutlu, tatminkar, cesur” buluyor ve hayatları hakkında daha büyük bir şükür ve bereket duygusu hissediyor.
Dinî ve ahlaki bir kavram olarak sabır; inandığı hak yolda kararlılıkla yürüme azmi, sıkıntılara karşı dayanma gücüdür. Hakkı savunmaktan vazgeçmemek ve başa gelen musibetlere Allah için göğüs germektir. Sabır, başarı ve zafere olan kesin inanç ve bu uğurda gösterilen kararlı tavırdır.
Sabır, güçlükler karşısında Allah’tan korktuğu ve O’nun rızasını ümit ettiği için, nefsini fenalığa bırakmayıp tutmaktır. Sabır, tökezlemeyen bir binektir, insanı süratle ve emniyetle emeline ulaştırır. Sabır, saadet kapısının anahtarıdır. Sabır, başarının ilk ve son şartıdır.10 במרץ 2023
Sabır, acı ve üzüntü verici şeylere katlanma gücü demektir. İslam’da sabır en büyük erdemlerden biri olarak görülür. Tasavvufta ise sabır hayrın da şerrin de Allah’tan geldiğini bilmek ve ne olursa olsun şükretmek anlamında kullanılır.20 ביולי 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…