Bir dileğin gerçekleşmesi için Allah’a söz verip kurban kesmeyi vaad etmek demektir. Örnek verecek olursak: “Şu işi bir halledeyim adak kesmeye niyet ettim.” denildiği durumda kişi dilden adağa niyet etmiştir. Er ya da geç istediği durum gerçek olursa, adak kesmesi dinen gereklidir.
Adakta bulunacak kişinin niyet etmesi gerekmektedir. Adağın geçerliğinin olması için adakta bulunan kişinin Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması ve ergenlik çağına erişmiş olması gerekmektedir. Adağın insan veya bir eşya için kesilmesi kabul edilmez. Allah’a verilenler için şükür amaçlı kesilmelidir.
“Allahümme minke ve leke salati nusuki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil-Alemine la şerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine’l-müslimin.” Anlamı: “Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve dirimim eşi benzeri olmayan alemlerin Rabbi Allah içindir.
Adak kurbanının çeşitli durumlarda kabul olması mümkün değildir. Adak olarak belirlenen hayvanın kurbanlık şartlarına uymaması kurbanın kabul edilmemesine neden olur. Bunun dışında şarta bağlı adaklarda şart gerçekleşmeden kurban kesilirse kabul olması mümkün olmaz.
– Kurban adağında bulunan kişi adak kurbanı niyet etmiş olmalıdır.
– Adakta bulunan kişi Müslüman ve ergenlik çağına ulaşmış olmalıdır.
– Kurban adayan kişinin akıl sağlığı yerinde olmalıdır.
– Adak konusu kişinin yapması gereken vacip ibadet olmamalıdır.
Hâdimü’l-Haremeyn unvanını günümüzde Suudi Arabistan kralları kullanmaktadır.
İslâmiyet’in iki mukaddes şehri olan ve bu sebeple Haremeyn diye anılan Mekke ve Medine’nin hizmetkârı anlamındaki bu unvanı ilk kullanan hükümdar Eyyûbî hânedanının kurucusu Selâhaddîn-i Eyyûbî’dir.
En meşhur şehirleri, müslümanların kıblesi Kâbe-i Mu’azzamanın bulunduğu yer olan Mekke-i Mükerreme ile Hz. Peygamber’in defnedildiği Ravza-i Mutahhara’yı sinesinde taşı- yan Medine-i Münevvere şehirleridir. Bu iki mukaddes şehre Hare- meyn-i Muhteremeyn denir.
Mekke ve Medine şehirlerini birlikte ifade eden tabir.
“Hadimü’l-Haremeyn sıfatı Yavuz ile başladı” Emecen, hilafetin yanında aslında Osmanlı için önemli olan bir diğer unsurun Hadimü’l-Haremeyn sıfatı olduğunu dile getirerek, bu anlayışın, Yavuz Sultan Selim ile başladığını söyledi.21 Eyl 2019
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…