Türk mûsikisinde bir birleşik makam. Türk ve Arap mûsikisinin en temel özelliğini belirleyen mûsiki terimi. Türk mûsikisinde bir perde ve birleşik makamın adı.
https://www.youtube.com/watch?v=
Ağır yapılı bir makamdır. Mevcut eserleri incelediğimiz zaman, bu makam seslerinin genellikle kendi dizisinde dolaştığını görürüz. Durak sesi civarından seyre başlanarak Kürdi Dörtlüsünün sesleri verilir. Neva perdesinde asma kalış yapılır.
Kürdî makamının Hüseyni Aşiran perdesi üzerindeki şeddidir. Durağı Hüseyni Aşiran perdesi olup Hüseyni Aşiran’da Kürdî dörtlüsüne, Dügâh perdesi üzerinde buselik beşlisinin eklenmesiyle oluşur(Özkan,1994, s.233).
Acemkürdi makamı, acem makamını husule getiren acemaşiran ve uşşak dizilerinin nihayetine bir kürdi dörtlüsünün katılmasından ibarettir. Güçlü acem-fa durak dügâh-la sesleridir. Makam acem makamını yapar, sonra kürdi dörtlüsü ile karar eder. Bazen ibare arasında da kürdi dörtlüsü gösterilir.
ACEM KÜRDÎ birl. i. Mûsikîmizde acem makāmı ile kürdî dörtlüsünün birleşmesinden meydana gelen ve dügâh perdesinde karar kılan birleşik makam.
Abdest, ahiret, ahkam, ateist, ashap, berat, beytullah, bid’at, beddua, bedevi, caiz, cami, cennet, cehennem, ezan, farz, fitre, fitne, hutbe, ihlas, iftar, müdahene, ibadet, niyet, vacib, sünnet, helal, mübah, mekruh, haram, fıkıh, hacamat, halife, istiğfar, kefaret, mahşer, münafık gibi terimler dini terimlerdir.29 Ağu 2023
Kelime anlamı “karşılık vermek, itaat etmek, âdet, hayat tarzı ve yol”dur. Terim olarak, tanrı veya tabiatüstü güç ve değerlere inanma ve bağlanma esasına ve kutsal düşüncesine dayalı kurum, kurallar, uygulamalar ve semboller düzeni ve bağlılarına bir hayat tarzı öngören sistem demektir.
İnsanların, Allah’a, Allah’ın uyarıcı ve müjdeleyici olarak yeryüzüne peygamberler gönderdiğine ve ölümden sonra sonsuz yaşama iman ettikleri inanç sistemine din adı verilir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan din kelimesinin sözlük anlamı inançtır. Bu sözcüğün çoğul hali ”edyan” şeklinde yazılır.29 Ağu 2023
Konumuza ışık tutması bakı mından bir de İslâma göre dinin tanımını görelim. İSLAMA GÖRE DİN: «Akıl sahibi şuurlu insanları kendi irade ve arzuları ile hak ve gerçeğe, mutlak hayır ve saadete götüren, insanlara saadet yollarını gösteren ve peygamberle rin vahiy ve ilhamına dayanan ilâhi bir kanun» dur.
Öz: İslâm, Yüce Allah’ın Hz. Muhammed’e bildirdiği ve Kur’ân ile Sünnetin beyan ettiği dinin adıdır. Beşer hayatının bütün yönlerini kapsayan bir nizam; içinde itikad, ibadet, ahlâk veahkâm bulunan, dünya ve âhiret meselelerinin tümünü kapsayan ilâhî sistemin adıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…