Hayat suyu, birçok kültürde farklı anlamlara gelebilen bir terimdir. Genel olarak, hayatı sürdürebilmek için vazgeçilmez olan suya atıfta bulunur. Su, insan vücudu için çok önemlidir çünkü vücudun çeşitli işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.
Hayat suyunun anlamı, dünyadaki farklı kültürlerde değişebilir. Bazı toplumlar, hayat suyunu sembolik bir şekilde ele alırken, diğerleri ise gerçek anlamda bir su kaynağına atıfta bulunabilir. Örneğin, antik Mısır’da hayat suyu Nil Nehri’ni temsil ediyordu. Nil Nehri, Mısır topraklarının can damarı olarak kabul edilir ve bu nedenle hayatın kaynağı olarak kabul edilirdi.
Diğer kültürlerde hayat suyu, hristiyan inancında vaftiz sırasında suyun sembolik anlamını ifade edebilir. Vaftiz, bir kişinin Hristiyan inancında ilk adımlarını attığı bir ritüeldir ve su, kişinin günahlarından arınmasını simgeler.
Hayat suyu aynı zamanda bir metafor olarak da kullanılabilir. Bir şeyin hayat suyu olarak nitelendirilmesi, o şeyin yaşamsal önem taşıdığı anlamına gelebilir. Örneğin, bir fabrikayı işletmek için elektrik hayat suyu olarak kabul edilebilir çünkü fabrikanın faaliyetlerini sürdürebilmesi için elektriğe ihtiyaç vardır.
Sonuç olarak, hayat suyu kavramı suyun önemine ve hayatın sürdürülmesindeki rolüne atıfta bulunur. Her kültürde farklı bir anlam ifade edebilir, ancak genel olarak suyun hayati bir kaynak olduğunu ve hayatın devamı için vazgeçilmez olduğunu vurgular. Hayat suyu, sembolik, dini veya metaforik anlamlarıyla insanların hayata olan bağını yansıtabilir.
Ab-ı hayat ise “hayat suyu” demektir. Kelimenin tam olarak ifade ettiği anlam ise “ölümsüzlük suyu”dur. Divan edebiyatı eserlerinde de yaygın olarak kullanılan bu kelime, günlük konuşma dilinde sıklıkla kullanılmaz. Divan edebiyatı örneklerinde bu sudan içen kişinin sonsuza kadar yaşayacağına inanılır.14 Şub 2023
Bu hadise göre, “Hızır’la buluşacakları kayanın dibinde bir kaynak (ayn) vardı ki buna ‘hayat kaynağı’ (aynü’l-hayât, âb-ı hayât) deniyordu. O suyun temas edip de diriltmediği hiçbir şey yoktu. İşte balığa bu sudan sıçramıştı” (Buhârî, “Tefsîr”, 18/4).
Bengi su, âb-ı hayat, hayat suyu, dirilik suyu, aynü’l-hayat, nehrü’l-hayât, âb-ı câvidânî, âb-ı zindegî, hayat kaynağı, hayat çeşmesi, bazen de Hızır ve İskender’e atfen âb-ı Hızır veya âb-ı İskender vb. çeşitli isimlerle anılan, birçok söylencede adı geçen, içen kişiye ölümsüzlük kazandırdığına inanılan efsanevî su.
Suyla birlikte, kelimenin eş anlamlıları durumundaki Farsça “âb”, Arapça “mâ’” ve “zülâl” de divan şiirinde kullanılmıştır. Su ve suyla ilgili unsurlar divan şairinin hayal dünyası içinde çeşitli benzetmelere konu olmuştur.30 Ara 2021
Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp i’tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 5; “İʿtikâf”, 1; Müslim, “İʿtikâf”, 1-5; Tirmizî, “Ṣavm”, 73). Bir hadiste Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde, “Allahım!
İslam’da, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, “Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” olarak kabul ediliyor. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.17 Nis 2023
Kadir Gecesi; gecelerin en feyizli ve bereketlisidir. Kadir Gecesi; bin aydan hayırlıdır. Çünkü Kelamullah olan Kur’an-ı Kerim bu gecede inzal olmaya başladı. Yüce Mevla’m Kadir gecesinde “Gerçek biz Kur’an-ı Kadir Gecesinde indirmeye başladık” (Kadir suresi,1) buyuruyor.17 Nis 2023
Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.25 Nis 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…