Hayat, insanlık tarihi boyunca merak edilen ve farklı şekillerde tanımlanan bir kavramdır. Ancak, bu makalede hayat kavramının, modern biyolojik anlamda ele alınarak, Abı hayat ile ilişkisi incelenecektir. Abı hayat, farklı mitolojik ve kurgusal yapıtlarda yer alan bir kavramdır ve ölüm sonrası varlığa atıfta bulunur.
Hayatın biyolojik anlamda ele alındığında, organik maddelerden oluşan canlıların sunduğu bir dizi olaydan bahsedilebilir. Canlılar, doğada enerji alımı, metabolizma, büyüme, üreme ve adaptasyon gibi temel özelliklere sahiptir. Ayrıca, canlılar evrim geçirme yeteneğine sahiptir ve çevresel koşullara uyum sağlarlar.
Abı hayat ise, inanışlara göre insanların ölüm sonrası varlıklarının devam ettiği bir durumu ifade eder. Farklı kültürlerde ve dinlerde farklı şekillerde tasvir edilen bu kavram, ölümsüzlük veya sonsuz yaşamı temsil edebilir. İnsanların Abı hayata olan inancı, genellikle kişinin dini ya da kültürel arka planına dayanmaktadır.
Farklı mitolojik yapıtlarda, Abı hayat genellikle bilginler, savaşçılar veya kutsal kişiliklerin sahip olduğu bir ayrıcalık olarak gösterilir. Bu kişilerin ölüm sonrası yaşamlarının sürdüğüne inanılır ve onların yaşamaları, ölümsüzlük ve bilgelik sembolü olarak kabul edilir.
Abı hayat kavramı, çoğu insan için merak uyandıran bir konudur. Bu kavramın bilimsel olarak kanıtlanması mümkün olmasa da, farklı kültürlerde ve dinlerde inanç sistemi ve yaşam felsefesi üzerinde derin etkileri olduğu bilinmektedir. İnsanlığın hayatın anlamı ve ölüme olan bakış açısı gibi konularda farklı inançlara sahip olması, hayat ve Abı hayatın derin bir konu olduğunu göstermektedir.
Farsçada su anlamına gelen ab, birçok tamlamada ve birleşik isimde kullanılmıştır. Bu tamlamalar arasında en yaygın olanlarından biri de, Ab-ı Hayat. Kelimenin sözlük anlamı ölümsüzlük suyudur. Bu sudan içen kişinin sonsuza kadar yaşanılacağına inanılır.28 Mar 2021
Programda, kuruluş amaçları ve faaliyetlerine değinen Ab-ı Hayat Vakfı Başkanı Ersin Eryılmaz, “Vakfımız 1980’li yıllarından itibaren toplumsal yozlaşmaya karşı bir ıslah mücadelesi vermektedir.22 Kas 2015
İslâm tarihinde daha çok efsanevî şahsiyetiyle tanınan Makedonya kralı. Kur’an’da kendisine büyük güç ve imkân verildiği bildirilen kişi. Kur’an’a göre Mûsâ ile Hızır’ın buluştuğu yerin adı.
İçeni ölümsüzlüğe kavuşturduğuna inanılan efsanevî su. İlâhî tecellîlere mazhar olan ruhun bu sayede kavuştuğu yeni yaşama tarzı için kullanılan bir tasavvuf terimi. İsrâiloğulları’na gönderilen ve kendisine Tevrat indirilen peygamber.
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) iki secde arasında okuduğu dualardan birisi şöyledir: “Allahümma’ğfirlî, verhamnî ve âfinî, vehdinî, verzuknî, vecburnî, verfa’nî.” Anlamı: Allah’ım, beni bağışla, bana merhamet eyle, bana afiyet ver, bana hidayet ihsan et, beni rızıklandır, benim eksiğimi-gediğimi gider ve beni yücelt.6 Oca 2020
Fıkıh terimi olarak celse namazda iki secde arasındaki oturuşu ifade eder. Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî fakihlerine göre namaz kılan kimsenin birinci secdeden sonra oturması ve bu oturuşun acele etmeksizin tam olarak yapılması (ta’dîl-i erkân) farzdır.
– İki secde arasında dua edilirse, anne babaya da dua edilebilir mi? Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre, iki secde arasında sağ ayak parmaklar üzerine dikili, sol ayak içe bükülerek onun üzerine oturulur; bir kez “sübhanellah” diyecek uzunlukta durulduktan sonra ikinci secdeye gidilir.24 Şub 2010
İki secde arasındaki o kısa oturuşa da celse diyoruz. Buradaki süremiz de az önce dediğimiz gibi oturduğumuz yerden dimdik oluncaya kadar.
Namaz kılan kimse, iki secde arasında veya teşehhüdde oturduğu zaman şehâdet parmağına bakmalıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…